Stari most bio legitiman vojni cilj?

  "Mostarski Stari most srušen je 9.  studenoga 1993….Vijeće je zaključilo, uz moje suprotno mišljenje, da je to bio legitiman vojni cilj", pročitao je sudac Antonetti.

(Stari most jeste bio cilj…ali Tigrovima HV koji su tukli po njemu i kojima je bio kao na dlanu, sa Stotine odakle su ga gađali…A da li je bio vojni cilj? Preko njega nije mogla proci ni muha, od silne snajperske paljbe, sa svih mogućih mjesta, sa kojih se je vidio…)

Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je u prvostupanjskoj osuđujućoj presudi šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata zaključilo da je Stari most u Mostaru, srušen 9. studenoga 1993. u granatiranju HVO-a, bio legitiman vojni cilj, uz izdvojeno mišljenje predsjedavajućeg suca Jeana-Claudea Antonettija, jer ga je koristila i Armija BiH.

"Mostarski Stari most srušen je 9.  studenoga 1993….Vijeće je zaključilo, uz moje suprotno mišljenje, da je to bio legitiman vojni cilj", pročitao je sudac Antonetti.

Most je projektilima gađan tijekom cijelog dana 8. studenoga, a dan kasnije bio je potpuno srušen. Stari most je izgrađen između 1557. i 1566. na zamolbu stanovnika Mostara sultanu Sulejmanu Kanuniju ili Veličanstvenom. Izgradio ga je lokalni majstor Mehmed-beg Karađoz, iza kojeg je ostala središnja mostarska Karađoz-begova džamija i brojni drugi vakufi.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu je osudio šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne optuženih za zločine nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne 1993-94., na dugogodišnje zatvorske kazne te je utvrdio da je postojao udruženi zločinački pothvat na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

(sa Abrašmedia)

Komentariši