Izlet u Bijelu

Iduće  nedelje

Izlet u Bijelu

Planinarsko-smučarsko društvo „Prenj“ iz Mostara i Gorska služba spašavanja Stanica Mostar obavještavaju građane i polaznike 38. Planinarske škole da je izlet u Bijelu, predviđen za nedjelju 2. juna, otkazan zbog loših vremenskih uslova i bit će organizovan narednu nedjelju 9.juna.

 

Staza Bijela most – Bijela pećina smještena je u području planine Prenj. Do staze se stiže vozeći se putem M – 17 oko 20 kilometara iz Mostara prema Sarajevu. Težina ovog uspona je srednje laka, a staza vodi kroz kanjon rijeke Bijele i penje se do samoga vrela smještenog unutar prelijepe pećine Bijela. Otvori u vrhu pećine propuštaju sunčevu svjetlost stvarajući nevjerovatan prizor prirodne ljepote. Kroz pećinu protiče voda, čiji se nivo znatno mijenja zavisno o godišnjem dobu. Na kraju pećine nalazi se atraktivan vodopad rijeke Bijela, a sama pećina je dovoljno široka da se kroz nju može proći čak i s ruksakom.

 

Inače, Mostarska Bijela je pritoka Neretve, čiji je izvor smješten u višim planinskim predjelima. Divlja ljepota prirode i nezahtjevan uspon čine ovu stazu posebno atraktivnom za izletnike.

Izlet će osiguravati Gorska služba spašavanja Stanica Mostar, a pripadnici Službe će održati predavanje i prisutne upoznati s ishranom u planini, higijenom, opasnostima u planini i pružanjem prve pomoći. 

 

Pozivaju se ljubitelje prirode da se pridruže na ovom izletu. Polazak je u 7:00 sati s trga Musala.

Kotizacija iznosi 7,00 KM, a za polaznike škole troškovi izleta su uključeni u cijenu škole.

 

Prijave i plaćanje se mogu izvršiti u prostorijama Planinarsko-smučarskog društva „Prenj“, smještenim kod Gradske uprave Mostar u Cernici, u ulici Adema Buća 17a, ili na mjestu polaska. U cijenu izleta su uključeni prevoz, planinski vodiči i predavanje.

Slađana Bem

Foto: Armin Zagorčić

NovaSloboda.ba

Komentariši