Umjesto da piju, udišu alkohol?

Svjetske ludosti

Umjesto piti, alkohol udisati

Nova svjetska ludost ovog puta dolazi iz Chicaga, gdje je Amerikanka Julie Palmer predstavila jednu novu metodu uživanja alkohola.

Umjesto da se popije, kako je to do sada bilo uobičajeno, po njenoj metodi alkohol se udiše, u obliku pare. Ljekari upozoravaju da je ovaj način konzumiranja alkohola direktna opasnost po ljudski mozak.

 

Na ovu ideju, Amerikanka je došla prilikom posjete Finskoj, gdje je u čuvenim finskim saunama doživjela kako posjetioci preko ugrijanog kamena, umjesto vode, prelivaju vodku. Udisanjem ovakve pare, bivali su vrlo brzo opijeni. Nakon toga su iz saune istrčavali na snijeg, kako bi razbistrili mozak.

 

Iz svega  je Palmer izvukla prave zaključke za budući biznis i patentirala uređaj pod nazivom „Vaportini“, koji izgleda kao nargila, vodena lula, kakve se koriste za pušenje duhana. Riječ vapor inače potiče iz francuskog jezika i ima značenje para, tako da bi ime u prevodu značilo „isparivač“. Princip: alkohol se sipa u posudu, koja se zagrijava jednom svijećom, a para koja se stvara tom prilikom, udiše se. Tako konzument postaje opijen, bez da je popio i jednu?

Uređaj se odnedavno može kupiti na američkom tržištu, a Palmer u njenom baru u Chicagu već nudi njegovo korištenje. Ovakav nači uživanja, ako se o tome može uopšte i govoriti, ima i jedna prednost. U organizam se ne unose ugljikohidrati, kako to Amerikanci tvrde, alkohol korišten na ovakav način ne deblja, niti izaziva žgaravicu. Djelovanje alkohola je puno brže, jer para ide direktno u mozak, preko pluća.

 

Ovakav način uživanja alkohola već je odobren u 21. saveznoj državi SAD i u Njemačkoj. Palmer kaže da uređaj najbolje funkcioniše ako se puni alkoholom iznad 50 stepeni, a za korištenje preporučuje gin, rum, tequilu, vodku i bourbon.

Uređaj se koristi tako što se upali svijeće ispod posude, pusti se da se alkohol grije pet minuta. Nakon toga, u posudu se uvlači slamka, kroz koju se alkoholna para ravnomjerno udiše i izdiše.

 

Ljekari upozoravaju na štetne posljedice ovakvog uživanja alkohola, jer je štetno i za pluća i za mozak.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši