Kafić u kome se plaća provedeno vrijeme, a ne piće

Neobična zabava

Kafić u kome se plaća provedeno vrijeme, a ne piće

U njemačkom gradu Wiesbadenu otvoren je kafić, koji ovih dana puni stranice svjetske štampe. Šta je to interesantno, šta izaziva toliko interesovanja? U tom kafiću, ne plaćate piće, nego vrijeme koje ste u njemu proveli?

Vlasnica kafića Daria Volkova donijela je ideju iz Rusije, gdje se taj koncept već udomaćio i ima veliki uspjeh. Za novac kojim gosti plaćaju vrijeme provedeno u kafiću, mogu piti kafe koliko žele, jesti slatkiše, igrati igre koje im stoje na raspolaganju, zabavljati se, razgovarati, surfati po internetu. Koncept je došao iz Moskve i tamo je već pravi hit. Uobičajen je u Moskvi, u kafićima oko Kremlja, a predstavlja jednu mirnu oazu u uzavrelim velikim gradovima. Gosti zaboravljauju na vrijeme, iako ga plaćaju. Posjetioci plaćaju samo za minute i sate koje sjede u kafiću. Piće i zalogajčići su unutar cijene. Regali su ispunjeni  kutijama sa društvenim igrama i knjigama. Ponegdje svira neki solista na gitari, umjetnici slikaju svoje slike, a fotografi postavljaju izložbe svojih fotografija.

Kafić u Wiesbadenu, koji je, inače, prvi takve vrste u Njemačkoj, više podsjeća na dnevni boravak, nego na kafić. Ko želi izuti cipele, na raspolaganju mu stoje papuče raznih brojeva. Onima koji radije vole utonuti u digitalni svijet, imaju na raspolaganju besplatan pristup internetu, ali moraju donijeti vlastite laptope. Na svakom ćošku kuca zidni sat, ali svaki pokazuje drugačije vrijeme, jer ovdje se gosti moraju opustiti. Niko se ne smije ni na kakav način požurivati. Na okruglom stolu u uglu nalazi se pribor za kafu, gotova kafa je u termosima, vruća voda i čajevi su po izboru, kao i slatkiši i sokovi. Ko želi, može donijeti i vlastito piće, ili čak poručiti picu iz picerije u blizini, da mu je tu donesu. Ljudi se ugodnije osjećaju nego u nekom klasičnom baru. U prostoru veličine 70 kvadrata, bez gužve se može zabavljati oko 25 gostiju. Vlasnica kaže da već sa 11 gostiju može pozitivno poslovati.

Radno vrijeme je od podne, do devet uveče. Ulaz košta 2 eura, i za toliko para u kafiću se može boraviti pola sata. Nakon toga, svaka minuta boravka košta 5 centi, ili sat tri eura. Svaki gost prilikom ulaska dobije traku, koji drži na ruci, na kojoj je ubilježeno vrijeme ulaska. Kada gost napušta kafić, njegovo vrijeme biva obračunato tačno u minut. Kafić je nešto novo za Njemačku, posao se tek uhodava, gostiju je svaki dan više. Vlasnica računa da će uskoro stati na zelenu granu.

Ideja, koja bi možda i kod nas mogla funkciosati, bar što se tiče vremena koje gosti provede u kafiću, kad uz jednu kafu sjede satima.

Samo kod nas važi ona druga: Vremena imam, ali para nemam!

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši