Deutsche welle o protestima u BiH

Budi se bosanskohercegovačka javnost

Demonstracije u Sarajevu probudile su dio uspavane javnosti u BiH. Međutim, blokada institucija je samo vjetar u leđa parlamentarcima iz RS da još jače nastave sa opstrukcijom institucija BiH.

Blokada Parlamenta BiH od strane demonstaranata kod predstavnika vlasti iz RS okarekterisana je kao državni udar i napad na RS. Iako je primarni cilj protesta bio pritisak na poslanike kako bi pronašli trajno rješenje o jedinstvenom matičnom broju, iz RS tvrde da je to samo povod za širu društvenu reakciju u kojoj je cilj diskreditovati poslanike iz RS i prozvati ih krivcima za sve. Predsjednik RS Milorad Dodik u protestima ne vidi ništa drugo nego politički pritisak: "I naravno da pokušaj blokade govori da se ide na neke radikalnije mjere".

Cilj intervencija međunarodne zajednice

 U četiri sata ujutro okončana je blokada zgrada državnih institucija u Sarajevu

Dodik je nakon današnje (7.6.) posebne sjednice Vlade RS izjavio da je "cilj talačke krize u Sarajevu, najveće na prostorima eks Jugoslavije", bio da se izvrši politički pritisak kako bi došlo do intervencionizma međunarodne zajednice i OHR-a. Nakon sjednice je konstatovano da ne postoje uslovi za rad predstavnika iz Republike Srpske u institucijama BiH.

Vlada RS sinoć je održala posebnu sjednicu na kojoj je zatraženo da se hitno održi sjednica Narodne skupštine RS na kojoj bi se trebali utvrditi „uslovi rada u zajedničkim organima“. Datum sjednice biće utvrđen naredne sedmice. Za to vrijeme, za blokadu institucija poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević, koja je cijelu noć bila zatvorena sa kolegama u zgradi Parlamenta, za blokadu krivi SDA i SDP: "Juče je Federacija BiH izvršila državni udar na institucije BiH".

Poslanik SDA u Parlamentu BiH Asim Sarajlić smatra da krivce treba tražiti na drugoj strani: "Ovo je prava slika bosanske realnosti i građani su to prepoznali. Ja ih u ovom trenutku ne krivim".

Očekuje nas produbljenje političke krize

Stavovi predstavnika vlasti iz RS mogli su se očekivati s obzirom na jučerašnje izjave pojedinih političkih predstavnika. Politički analitičar Tanja Topić kaže da je ovo savršen alibi za pritisak na državu: "Ako je suditi po prvim rekacijama i po prvim potezima koje su povukli onda je sasvim sigurno da će oni tu priču produbljivati".

Širom BiH građani se i danas spontano okupljaju kako bi dali podršku ne samo protestima već i samoj akciji koja je impuls za mnoge koje se očekuju u narednom periodu. Blizu dvije stotine građana Tuzle, protestovalo je na Trgu slobode u znak podrške demonstrantima koji su u protekla dva dana boravili ispred Parlamenta BiH u Sarajevu.

 Protesti su pokrenuti zbog slučaja tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice, koja je hitno trebala izdavanje JMB-a, odnosno pasoša za odlazak na liječenje.

Na Trgu Oslobođenja u Sarajevu protestuju sarajevski studenti koji mirnom protestnom šetnjom žele iskazati svoju podršku građanima koji traže donošenje zakona o JMB. Studenti su krenuli u mirnu protestnu šetnju gdje su poslali poruku da je ovo tek početak borbe za promjene. Nevladine organizacije u BiH podržale su proteste građana kao izraz nezadovoljstva. Majda Behram Stojanov iz Centra civilnih inicijativa kaže da je normalno da građani na ovakav način reaguju s obzirom na bahatost vlasti: "Nadam se da je ovo samo početak buđenja građana iz zimskog sna".

Protesti jedino moguće rješenje

Da je u ovom trenutku veoma važno podržati demonstrante smatra i univerzitetski profesor iz Sarajeva Enver Kazaz navodeći da je ovakva vrsta građanskog otpora jedino moguće rješenje za BiH. Protesti građana održani su u Zenici i Mostaru gdje se okupilo nekoliko stotina ljudi u znak podrške demonstrantima u Sarajevu. Sa transparentima podrške, nadaju se da je ovo samo početak buđenja bh. javnosti u borbi za bolji život svih gražana.

Autor: Dragan Maksimović

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

Komentariši