Iz životinjskog svijeta

Snađi se

Gnijezda na neobičnim mjestima

Važno je ptiće podignuti dok ne polete. Podpuhnuti im pod krila. Ptica treba prvo odležati na jajima, a onda ptiće hraniti tako dugo, dok ne budu spremni na prvi samostalni let

Kakva sve neobična mjesta ptice znaju izabrati za svoja gnijezda i prve dane života njihovih mladih, pokazuju slike u galeriji. Da li je svaki put izbor bio baš najsigurniji i najbezbjedniji, nismo baš sigurni, ali, bez obzira na sve, najvažnije je da ptići prežive dok ne polete.

 

Poštar iz Brandenburga bio je iznenađen, kad je ubacujući pisma u sandučad, u jednoj zgradi, u jednom sandučetu, na kome nije bilo imena, čuo cvrkut ptića. Stanari sandučeta bili su ptići jedne sjenice, a njeni mladi će ostati tamo sve dok ne budu spremni da izlete.

 

U Hamburgu se galeb ugnijezdio u korpi jednog ostavljenog bicikla, u Warenburgu u Bayernu jedna golubica se nastanila na semaforu, u sred gradske vreve.

 

Stanari jedne kuće ostali su iznenađeni, kad su u ostavljenjoj posudi za vodu otkrili gnijezdo i ptiće sjenice.

 

Neuobičajeno, ali je jedno sigurno. Ni jedna od ovih ptica, niti njeni mladi, ni na jednom od ovih mjesta, neće biti ometeni od ljudi.

(izvor:bild)

Priredio: Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši