Vanjski dug od 7 milijardi KM otplaćivat ćemo bar 20 godina

sa stranice: http://komora-mostar.ba/?q=hr/vanjski-dug-od-7-milijardi-km-otpla%C4%87ivat-%C4%87emo-bar-20-godina

Godišnje se u Bosni i Hercegovini kroz proračune potroši 11,7 milijardi KM javnog novca. Na plaće i naknade zaposlenih u javnom sektoru potroši se 3,3 milijarde KM. Uz to za materijal i usluge potrebne za rad javnog sektora izdvoji se dodatnih 2,1 milijarda KM, podaci su Centara civilnih inicijativa (CCI) prezentirani na press-konferenciji održanoj u zatvorenom Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Za socijalna davanja izdvoji se 4,3 milijarde KM. Tako se u startu potroši 84 posto proračun iz 2011. godine i uvijek nedostaje sredstava za elementarne javne usluge, navodi CCI.

Proračunski deficit je stalan, a zaduživanje BiH raste, pa zaduženje po stanovniku u zemlji iznosi oko 2.700 KM.

”Ova ogromna količina novca najčešće se potroši netransparentno. Ne troši se ni racionalno, a ni odgovorno. Od 10 KM proračunskih prihoda, devet maraka uzeto je od građana po osnovu različitih poreza, doprinosa, taksi i kazni. Ukupan vanjski dug je oko sedam milijardi KM, za čiju će otplatu trebati više od 20 godina”, kazao je projekt-menadžer CCI-a Adis Arapović.

Kao što je rečeno ukupna potrošnja u 2011. godini bila je 11,7 milijardi KM a prikupljeno je u proračune 11,3 milijarde KM. Dakle, napravljen je gubitak od 400 miliona KM i to se jedino može riješiti kreditnim zaduživanjem, dodao je Arapović.

”Zbog ovakvog pristupa, proačuni u BiH, su neodrživi. Ne mogu biti razvojni i tretiraju se kao izborni plijen i služe primarno za financiranje birokracije i prividnog socijalnog mira.

Borba na političkoj sceni BiH svodi se na borbe za proračunski novac. Uloga Predsjedništva BiH po Ustavu da predlaže proračun parlamentu BiH, ali to se nije dogodilo u prethodnih nekoliko godina. U Predsjedništvu BiH nema nitko stručan koji bi se bavio proračunom u BiH, iako Predsjedništvo formalno predlaže proračun”, kazao je Arapović.

Predstavljanje analize proračuna za 2011. godinu nije slučajno održano u Zemaljskom muzeju. Ova državna ustanova zatvorena je više od godinu dana, jer je za jednogodišnji rad muzeja potrebno osigurati 1,4 milijuna KM, ili 0,15 posto proračuna institucija BiH.

Još jednom tražimo adresiranje odgovornosti za katastrofalno stanje u kojem se nalazi Zemaljski muzej i nacionalna kultura zbog neodgovorne politike, poruka je s press-konferencije CCI-a.

7.6.2013.
GKM/Fena

Komentariši