Süddeutsche Zeitung o protestima u BiH

 

Pobuna roditelja

 

Njemački dnevni list Süddeutsche Zeitung je 10. juna 2013. objavio tekst pod nazivom «Aufstand der Eltern», (Pobuna roditelja), u kojem njemačke čitaoce informiše o protestima roditelja u Bosni i Hercegovini.

 

Građani u Bosni i Hercegovini protestvuju protiv paralizovanja države.

 

Jedna mala vijest, sa velikim dejstvom. Početkom prošle sedmice roditelji Fatima i Edmir Ibrišević postavili su na facebooku vijest da je život njihove tromjesečne kćerke Belmine u opasnosti. Mala Belmina trebala je otići na jednu operaciju koštane srži u Njemačku, ali roditelji i kćerka ne mogu napustiti zemlju. Razlog: Bosanski podijeljeni političari nisu se mogli usaglasiti kako treba da se izdaje lični identifikacioni broj (PIN) matični broj svakog građanina. Bez matičnog broja se ne može izdati ni lična karta, ni pasoš, ni kartica osiguranja, niti vozačka dozvola. Službenici ureda gdje se izdaju pasoši odlukom da neće izdati pasoš maloj Belmini, vezali su ruke ocu Edmiru: nema zakona, nema matičnog broja, nama pasoša.

Vijest o Belmini je u Bosni i Hercegovini, u kojoj je kriza nefunkcionisanja vlasti na svim nivoima dovela do zastoja, bila je kap koja se prelila preko ruba čaše. Prvo se skupilo 30 demonstranata, koji su u srijedu blokirali izlaz iz garaža Parlamenta u Sarajevu. Dan poslije već je skupilo hiljade demonstranata, roditelja sa djecom, studenata, penzionera, koji su opkolili Parlament. U zgradi nisu bili zatvoreni samo Parlamentarci, nego još i 350 stranih bankara i poslovnih ljudi, koji su tu učestvovali na jednoj konferenciju o investicijama.

Pozadina protesta: Bosna i Hercegovina je od završetka rata 1995. godine podjeljena je na dva entiteta, srpski dio Republika Srpska i bošnjačko-hrvatski dio, Federacija Bosne i Hercegovine, a još je održava samo jedna slaba, improvizirana centralna vlada i državni Parlament. Prije svega, Srbi pokušavaju da se i ono što državu još drži zajedno, još više oslabi, kako bi to opravdalo njihovu težnju za otcjepljenjem.

 

Bosanski Srbi hoće da se matični broj izdaje na osnovu porijekla.

 

Još u maju 2012. godine ustavni sud Bosne i Hercegovine je proglasio dosadašnji Zakon o matičnim brojevima protivustavnim. Zakon je primjenjivao stare nazive gradova: Bosanski Brod koji se sada zove Brod, Bosanski Šamac, koji se zove Šamac. Jedna sitnica, koja se u nadležnom parlamentu Bosne i Hercegovine mogla vrlo lako izmjeniti. Ali bosanski Srbi u parlamentu nisu htjeli da se odstrane samo nedostaci utvrđene u Zakonu, nego da se trinaestocifreni matični broj ubuduće izdaje tako tako, da iz toga bude jasno, da li osoba potiče iz Republike Srpske, ili iz Federacije Bošnjaka i Hrvata. Ovi su htjeli da se izdavanje matičnog broja vrši po slučajnom principu, kako se etnički razdori ne bi još više povećavali. I tako su probijani rokovi, jedan za drugim, sve do 12. februara ove godine, kada je važnost dosadašnjeg zakona istekla. Od toga dana ni jedno novorođeno dijete ne može dobiti matični broj. Tek kad je sudbina male Belmine pritisla političare, oni su učinili jedan mali ustupak. Savjet ministara izdao je jednu hitnu Odluku, po kojoj je Fatima Ibrišević dan nakon toga mogla podnijeti zahtjev za pasoš za malu Belminu. Ali, i takva Odluka ima vaćnost samo šest mjeseci. Okupljeni roditelji, koji protestiraju ispred Parlamenta, najavljuju da će se nastaviti okupljati ispredParlamenta tako dugo, dok ne bude donešen novi Zakon.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Valentin Incko, u petak navečer je nagovorio je demonstrante da okončaju blokadu, obećavajući im da će se pitanje matičnog broja riješiti na nivou države. Mnogi građani Bosne i Hercegovine nisu zadovoljni takvim rješenjem. Bosanski Srbi koriste ovaj konflikt za daljnje rascjepljenje zajedničke države. Iako su demonstracije protekle vrlo mirno, srpski parlamentarci su proširili vijest da su ih demonstranti htjeli linčovati. Srpska partije SDS sada prijeti da će bojkotovati naredne sjednice parlamenta.

 

(izvor: Süddeutsche Zeitung/Florian Hassel)

prevod: Smail Spago

Komentariši