Mostarski protesti: Političari, poslat ćemo vas na smetljište historije

sa tacno.net

.

 

“JBM vam MTR”

.

 

 

Nekoliko stotina građana Mostara, Čapljine, Širokog Brijega, Sarajeva i drugih bh. gradova danas u 12h okupili su se na Španskom trgu u Mostaru kako bi ukazali na veoma teško stanje u BIH i Mostaru te kako bi podsjetili da političari na svim nivoima vlasti moraju konačno preuzeti odgovornost i početi raditi u interesu građana.

Osvit Seferović, mostarski aktivista za tačno.net prokomentarisao je današnji skup koji je ujedinio Mostar i na kojem su  učestvovali građani iz kompletne Hercegovine kao i drugih bh. gradova.

Okupljeni demonstranti nose transparente i parole sa natpisima: “Ubice”, “JBM vam MTR”, “Sanjao sam noćas da vas nema”, “20 godina nas držite kao taoce”, “Oglas: Traži se gradonačelnik za grad od 100.000 ljudi” i mnoge druge.

Kompletne demonstracije prošle su mirno i dostojanstveno.

Sergio Sotrić, Mostarac i suradnik portla Tačno.net pozivajući se na zakonom zagarantovanu slobodu demokratskog građanskog djelovanja poslao nam je spisak zahtjeva koje u potpunosti prenosimo;

AD HOC PRIJEDLOZI GRAĐANIMA MOSTARA – UČESNICIMA DANAŠNJIH DEMONSTRACIJA / ZAHTJEVI SERGIA SOTRIĆA

Pošto još (mislim) niko nije institucionalno formulirao demokratsku volju građana Mostara, učesnika mirnih demokratskih demonstracija solidarnosti, a koje su velikim dijelom imale za povod opravdano nezadovoljsvo građana katastrofalnim stanjem u kojem se zadnjih godina nalazi grad Mostar i velika većina njegovih građana:
DAJEM SEBI ZA PRAVO – POZIVAJUĆI SE NA ZAKONOM MI GARANTOVANU SLOBODU DEMOKRATSKOG GRAĐANSKOG DJELOVANJA – da predložim i formulišem sljedeće zahtjeve, koje prilažem građanima Mostara na demokratsku diskusiju i demokratsko glasanje, kako bi na kraju, iz tog građansko-demokratskog procesa, proizašle odluke većine – proizašla jedinstvena politička volja grđjana o njihovoj vlastitoj budućnosti, o budućnosti njihovog grada Mostara.

1. Bezuslovna ostavka svih gradskih vijećnika.

2. Bezuslovna ostavka gradonačelnika grada Mostara.

3. Osnivanje privremenog vijeća građanskog povjerenja (vijeća gradskog spasa), koje bi imalo za osnovni cilj pripremu i provođenje vanrednih demokratskih lokalnih izbora grada Mostara u roku od 3 mjeseca.

4. Vijeće građanskog povjerenja (vijeće gradskog spasa) je obavezno u roku od dvije sedmice donijeti statut o nesmetanom – privremenom funkcionisanju svih elementarnih gradskih službi za period trajanja priprema za provođenje vanrednih demokratskih lokalnih izbora grada Mostara u roku od 3 mjeseca.

5.Podnošenje zahtjeva OHR-u i viskom predstavniku za BiH, da hitno podrži legitimne i demokratske zahtjeve građana Mostara, kao i da konstruktivno i savjetodavno pomogne u njihovom provođenju, što bi rezultiralo uspješnim provođenjem vanrednih lokalnih izbora na teritoriji grada Mostara uz poštivanje važeće zakonske izborne procedure.

6.Podnošenje zahtjeva svim domaćim i međunarodnim institucijama sigurnosti, da u periodu do provođenja vanrednih lokalnih izbora u Mostaru, stvore uslove u kojima bi bila obezbjeđena sigurnost svih građana Mostara, te nesmetano provođenje demokratske- legitimne volje građana u provođenju vanrednih lokalnih izbora u, za to predviđenoj zakonskoj proceduri.

7.Upućivanje saopštenja pod nazivom “demokratski apel građana Mostara”, kako građanima Mostara, tako i svim subjektima gradske, državne i međunarodne zakonodavno-izvršne vlasti, kao i domaćoj i svjetskoj javnosti, da podrže legitimna – demokratska stremljenja građana u kreiranju vlastite budućnosti i da rade na sprečavanju i oštrom sankcionisanju svih pokušaja izazivanja: nereda, incidenata, širenja nacionalne i ljudske netrpeljivosti i sl., od strane snaga, kojima je u interesu održavanje sadašnjeg katastrofalnog stanja u gradu Mostaru. Sve u cilju brzog približavanja ovog evropskog grada procesima evropske integracije i samim tim i prilogu njegovih građana evropskoj bezbjednosti i suradnji.

 

 http://tacno.net/novosti/mostarski-protesti-politicari-poslat-cemo-vas-na-smetljiste-historije/

 

Komentariši