Noć Super mjeseca 22. juna

Nebeski spektakl

Noć Super mjeseca 22. juna

Noć između  22. i 23. juna biće noć Super mjeseca. Pojam Super mjesec potiče iz astrologije, a označava najbliži položaj Mjeseca prema planeti Zemlji.

Mjesec će tada biti udaljen od zemlje samo 356.991 kilometara, a ta se pozicija u astronomiji zove Perihel. U najudaljenijoj tački elipse, Mjesec je udaljen 406.526 kilometara od Zemlje. Termin Super mjesec je prvi upotrijebio astrolog Richard Nolle 1979. godine.

Mjesec će na nebu te noći biti veći nego inače.

O čemu se radi?

Mjesečeva orbita oko Zemlje je u obliku elipse, zato je Mjesec najveći kada je najbliži. A to će se ove godine dogoditi upravo u noći između 22. i 23. juna i tada će se na nebu moći vidjeti pun ili Super mjesec.  Prosječna udaljenost Mjeseca od naše planete iznosi oko 384.000 km.

Razlog za razlike u udaljenosti je upravo njegova eliptična putanja. Te noći mjesec će na nebu biti veći za 14 procenata u odnosu na prosjek i sjajniji za oko 30 procenata nego u normalnim okolnostima. Gravitaciono polje Mjeseca, u kombinaciji sa Suncem uzrokuje pojave plime i osjeke na okeanima na zemlji. Iz ove činjenice neki izvlače zaključak da će blizina Mjeseca imati pojačano dejstvo na planeti i da će biti uzrokom seizmičkih i vulkanskih aktivnosti te vremenskih nepogoda usljed pojačanih plimskih pojava. Ali, treba imati na umu da su se
Super mjeseci dešavali i ranije (1955., 1974., 1992. i 2005.) i da tada nisu zabilježene nikakve katastrofalne pojave.

Dakle, 22. juna još jedan nebeski spektakl!

Spremite foto aparate, dvoglede i grickalice.

I zaželite vedru i romantičnu noć.

(fotosi: facebook, google)

Priredio: Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši