Otvorene Mediteranske igre

Sinoć su otvorene Mediteranske igre u turskom gradu Mersinu. Svečanom otvaranju prisustvovala je i bh.delegacija, našu zastavu je nosio Amel Mekić.

 

Glavno pitanje je šta očekujemo od bh.sportista?

 -Svakako teško pitanje, svi oni su jedva uspjeli skupiti novce da bi nastupili, to i opravdava ovako mali bh.tim u odnosu na prethodne smotre. Sport u Bosni i Hercegovini je u teškoj situaciji i svaka medalja je kao zlatna.

 

Ipak svi mi očekujemo da će upravo na ovim Mediteranskim igrama se povećati broj zlatnih medalja za Bosnu i Hercegovinu, dosada imamo tri, a posljednja osvojena prije osam godina.

 

Iz mog ugla gledišta, poznavajući rezultate sportista koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, na ovim igrama možemo očekivati ukupno 10 medalja, što bi nadmašilo sve dosadašnje rezultate.
Po mojoj procjeni medalje za Bosnu i Hercegovinu će osvojiti:

 Boks – 1 medalja

 Dizanje tegova – 1 medalja

 Judo – 3 medalje

 Atletika – 2 medalje

 Karate – 3 medalje

 

Naravno , riječ je o mojoj procjeni, moglo bi se desiti da broj medalja bude i veći, ali i manji sve zavisi od raspoloženja i trenutne forme bh.sportista. Kada su u pitanju ostali sportovi, lako bi se moglo desiti da iznenadi i Ivana Ninković i donese prvu veliku plivačku medalju za BiH.

 

Kada je u pitanju zlatna medalja, prva nakon Arnele Odžaković iz 2005.godine, svi joj se nadamo, a najozbiljniji kandidati su karatisti, judisti, atletičari i Olivera Jurić. Karatisti koji su stigli u Mersin su vrhunski takmičari i svaki od njih ukoliko bude imao svoj dan bi mogao do zlata, kod judista konkurenti za zlato će svakako biti Cerić i Mekić. Kada je u pitanju atletika Hamza Alić i Kemal Mešić spadaju među favorite takmičenja u bacanju kugle. Alić u Mersin dolazi sa najboljim rezultatom, dok Mešić ima šesti rezultat. Tu će svakako biti i Dejan Mileusnić koji će se osim sa konkurencijom boriti i sa povredom. Ukoliko bude spreman, medalja je svakako u njegovim rukama, bolji rezultat od njegovog ima samo Fatih Avan iz Turske. Olivera Jurić je na prethodnim takmičenjima pokazala da je u sjajnoj formi i njeno zlato također ne bi iznenadilo.

 

Zlato nabrojanih ili nekog od drugih iz našeg tima svakako da bi predstavljalo veliki uspjeh bh.sporta u ovom teškom vremenu.

 

Broj medalja je mogao biti i veći da su iz OKBiH odlučili da povedu nekog od naših najboljih tenisera, jer i naš najbolji teniser, a i teniserka bi 80% osvojili medalje u Mersinu. Također i Almira Lizde, dizačica tegova je bila favorit za dvije medalje, ali povreda je uradila svoje.

 

Našim tamičarima želimo puno sreće i uspjeha na Mediteranskim igrama koje će se u narednih 10 dana održavati u Mersinu. Pokušat ćemo na našoj stranici da ispratimo svaki njihov nastup, mada stranica Igara u Mersinu i nije baš najbolja kada su rezultati u pitanju.

 

Na borilište će sutra fudbaleri, bokseri – preliminarne runde, te judistkinja Selma Sejdinović koja će imati prva priliku da iznenadi i ostvari dobar rezultat.

 

NEKA IGRA POČNE!

 

Foto:Anadolija

 

Autor: A.M. Olimpijci iz Bosne i Hercegovine

Komentariši