Čitav svijet je jedna ploča – “longplejka”

Iz svijeta muzike

 

Čitav svijet je jedna ploča

 

«Longplejka» danas puni 65 godina, i još uvijek ne odlazi u penziju. Njen put je počeo 1948. godine, kad je prvi put jedno muzičko djelo objavljeno na jednoj velikoj ploči. Bio je to koncert ozbiljne muzike, Opus 64 od Felixa Mendelsona. Od tada pa do danas ovaj format je ostao poveznica u muzičkoj kulturi.

 

Veliku ploču je iste godine po prvi put izdao i legendarni Frank Sinatra. Vremenom je velika ploča dobila naziv «album», jer je na jednom mjestu sakupljala više muzičkih numera jednog ili više izvođača. Bum «longplejke» je nastupio tek koje desetljeće kasnije, kao izraz pop kulture, a 1969. godina se u muzičkoj industriji označava i kao godina «muzičke revolucije». Veliki albumi pop i rok istorije postali su veliki albumi, a ne samo zbir simpatičnih muzičkih hitova. Šezdesetih godina i muzičari su skontali da album nije samo skup od nekoliko nepovezanih numera, pa su mu od davali smisao, povezivanjem pjesama jedne za drugom, muzički i tematski, kroz kulturno osmišljini efekt umjetnosti. Singl hit je ostajao hit, ali ako se težilo ka nečem višem, morao se doživjeti duži muzički format u punoj formi i smislu, kako su to nekada učinili Beatlesi sa njihovim albumom «Sgt. Paper's Lonley Hearts». Album je vremenom postajao nešto kao roman, koji je slušanjem zadržavao dah, posjedujući vlastitu dramarurgiju. To je albumima davalo umjetničku vrijednost, a uz muziku, vrijednovao se i omot albuma, koji je vremenom postavljao sve veće zahtjeve.

Longplejke su početkom osamdesetih godina u muzičkoj industriji zamjenjene digitalnim nosačima zvuka, prvo audio kasete, zatim CD i DVD. Sa masovnom proizvodnjom, digitalni nosači zvuka doživjeli su i nešto drugo. Posatli su roba za jednokratnu upotrebu. Zvuk, šum longplejke, kao i njen oblik, miris i težina, ostao je za prave ljubitelje muzike nešto što je nezamjenjivo. Pravi užitak teško će zamjeniti snimak bilo kog koncerta u MP3 formatu.

Jer, ploče se ne slušaju samo, pravi ljubitelji su sa njima uokvirili čitav njihov život. Longplejke se i danas mogu kupiti, u svim velikim svjetskim muzičkim salonima, čak i reprint izdanja nekadašnjih najboljih svjetskih albuma, a vrijednost modernih, tehnički savršenih gramofona penje se na baslosnovno velike sume.

Za prave ljubitelej muzike, prema nekim anketama, tri longplejke svih vremena su:

 

prvo mjesto: “Wish You Were Here“, Pink Floyd

drugo mjesto: “Abey Road”, The Beatles

treće mjesto: “London calling”, The Clash.

 

Ali, muzika je ipak samo stvar ukusa. Svako ima svoju listu.

 

 

 

 

Komentariši