“Putopis” Evlije Čelebije uvršten u “Registar svjetskog pamćenja”

Na sastanku Međunarodnog savjetodavnog vijeća prihvaćen je prijedlog da se u UNESCO-ov Registar zaštite nematerijalne kulturne baštine, poznat i pod nazivom "Registar svjetskog pamćenja" uvrsti i "Putopis" osmanskog putopisca Evlije Čelebije, napisan u 17. vijeku. U svjetskoj književnosti je prihvaćen kao najduža i najkompletnija knjiga putovanja.

 

"Putopis" koji se čuva u Istanbulu, u bibliotekama Sulejmanija i Topkapi palate, daje opsežne opise Osmanske carevine, te slikovite opise svih mjesta koje je ovaj putopisac posjetio putujući 40 godina (1640-1680) na svim stranama svijeta.

 

 "Putopis" daje jedan širok spektar pogleda Osmanlija na svijet, geografiju, urbane institucije, društveni i ekonomski život tj. vjeru, folkolor, tumačenje snova, te kako se pojedinac definisao.

 

 Djela u Registru svjetskih sjećanja su zaštićena

 

 UNESCO-ov program "Registar svjetskog pamćenja" provodi se od 1992. godine i omogućava da se dokumenti i znanja koji čine ljudsku historiju, kulturno i društveno pamćenje zaštite kao dio zajedničkih ljudskih vrijednosti od različitih nedaća kao što su prije svega ratovi, razne prirodne nepogode ili u slučaju da nestanu iz nekih socijalnih razloga. Ovaj program isto tako omogućava da ti dokumenti i znanja budu dostupni u digitalnoj verziji.

 

 UNESCO je na zahtjev Turske nacionalne komisije 2001. godine u "Registar svjetskog pamćenja" uvrstio rukopise Seizmološkog zavoda Kandili na Bogazici Univerzitetu i Hititske pločice iz Bogazkoya, a 2003. godine uvrštena je kolekcija rukopisa Ibn-i Sina u biblioteci Sulejmanija u Istanbulu.

 

 U Registru u kojem se nalazi na stotine djela širom svijeta, između ostalog nalaze se i "Nizami kolekcija" u Iranu, "Bizantijski rukopisi" u Gruziji, "Osmanov Kur’an" u Uzbekistanu, "Magna Carta" u Engleskoj, "Betovenova 9. simfonija" u Njemačkoj, "Arhiv Nikole Tesle" u Srbiji, original "Deklaracije o ljudskim pravima iz 1789." u Francuskoj, te "Čarobnjak iz Oza" u SAD. 

 

 

Komentariši