Ne gledajte dole

Ne gledajte dole

Balansiranje preko Grand kanjona, bez zaštite

Ekstremni sportista Nik Walleda prešao je preko čeličnog užeta, razapetog između litica Grand kanjona, na rijeci Litle Colorado, bez ikakve zaštite, samo sa dugom motkom za održavanje ravnoteže u rukama. Dužina prelaska iznosila je tačno 457 metara.

Već nekoliko godina u ovo vrijeme, kao po pravilu, objavljujemo foto reportažu istog naziva. Prošle godine je to bilo kod prelaska preko slapova Nijagare. Ove godine preko Grand kanjona u Koloradu u SAD, ekstremni sportista Nik Walleda prešao je preko čelične sajle, razapete između litica kanjona. Dužina sajle iznosila je tačno 457 metara. Novi svjetski rekord. Samo pet centimetara debela čelična sajla, razapeta između dvije litice, stajala je između ovog avanturiste i dubine provalije. Prelaz je trajao vječnih, 22 minute i 54 sekunde. Razmak između litica na ovom mjestu iznosi tačno 426 metara, ali je sajla bila zategnuta po 15 metara dalje, sa obje strane litice. Čitavo vrijeme tokom prelaza Walleda se morao boriti sa jakim vjetrom. Nije imao nikakvu zaštitu, a u rukama je držao samo dugu motku za balansiranje.

Amerikanci su vršili direktni prenos prelaska na kanalu Discovery, ali sa 10 sekundi kašnjenja, ukoliko bi se dogodila kakva nesreća, pa da gledaoci ne gledaju to uživo. Tokom prelaska, čulo se kako Walleda glasno govori u mikrofon: „Hvala bogu, sve je ok“.. Zadnje metre prelaska pretrčao je, spustio se sa sajle i poljubio zemlju. Mjesto na kome je prešao Grand kanjon jedno je od najopasnijih na ovom kanjonu, zbog jakih bočnih vjetrova.

Ovaj prelaz Walleda je posvetio njegovom djedu, Nijemcu Karlu Walledi, koji se bavio istim sportom, i prilikom prelaska preko zategnute sajle između dva hotela u Puerto Ricu 1978. godine, nesretno pao i poginuo.

Nik Walleda je u junu prošle godine, na sličan način, prešao preko slapova Niagare, ali je tom prilikom, na izričiti zahtjev tv kuće ABC, koja je prenosila spektakl, morao staviti sigurnosni pojas. Walleda pripada porodici koja se bavi artističkim poslovima već sedam generacija. Njegova supruga i njegovo troje djece podržavaju ga u njegovim pokušajima obaranja rekorda.

Na kraju prenosa, Walleda je najavio da će njegov sljedeći pokušaj biti balansiranje između dva njujorška nebodera.

Kada će to biti, i gdje tačno, znaće se.

(izvor:spiegel)

Priredio: Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši