Tabele za analizu: FIFA i “propala država”

Prva tabela: Na tabeli FIFA za juni 2013. BiH zauzima zavidno 15. mjesto i u gornjoj je polovini tabele, sa koje bi 32 reprezentacije po plasmanu FIFA morale igrati na Mundijalu 2014. U društvu svjetskih fudbalskih velesila.

Druga tabela: Popis takozvanih propalih država, odnosno onih zemalja sa kojima bilo koja ozbiljna zemlja na svijetu ne želi imati posla. U kakvom smo društvu na toj tabeli, bolje je ni ne gledati.

Šta znači "propala država", pogledali smo u Wikipediju:

Propala država

Propala država (engleski: failed state) je izraz koji se od 1990-ih koristi kako bi se opisala suverena država koja više nije u stanju obavljati svoje tradicionalne funkcije. Pod time se podrazumijeva država koja više nije u stanju održavati suverenu vlast nad svojom teritorijom; pružati elementarnu fizičku sigurnost i javne usluge svojim podanicima i/ili redovno komunicirati sa drugim državama.

Kao simptomi propale države se navodi vlast koja je toliko slaba da je uopće nema na velikim dijelovima teritorije, nedostatak bilo kakvih javnih usluga (zdravstvo, prometnice, struja, vodovod i sl.), potpuni kolaps ekonomije, široko rasprostranjena korupcija i kriminal te veliki broj izbjeglica na vlastitoj teritoriji. Kao klasični primjer propale države se spominje Somalija koja od 1991. nije imala efektivnu centralnu vlast.

Izraz "propala država" ima pežorativno značenje i njegova primjena često zna izazivati kontroverze.

(wikipedija)

tabela FIFA

.

[IMG]http://i44.tinypic.com/2q9xnpl.jpg[/IMG]

 

.

.

tabela "propalih država" (www.laenderdaten.de)

.

[IMG]http://i42.tinypic.com/2irj9d.jpg[/IMG]

.

 

 

 

Komentariši