Američki fudbal na drugi način

Ljepša strana sporta

Američki fudbal na drugi način

Američki fudbal, i pored svih nastojanja da mu se približimo, da ga razumijemo, ostaje nam nešto strano.

Ne možemo se pomiriti s tim, da je suština ove igre, osvajati centimetar po centimetar terena, brzi igrači, koji hvataju loptu rukama i trče kao svjetski rekorderi preko terena, dok se na njih ne saspe hrpa i protivničkih i svojih igrača. Prepuna američka gledališta su u ekstazi u takvim situacijama. A tek kad neki put igrač, kojeg eto i oni nazivaju fudbaler, pretrči sa uhvaćenom loptom preko one linije, iza protivničke polovine i loptu spusti dole, touch down, tada njegova ekipa osvaja čitavih šest poena. Nakon toga dobija se šansa da se lopta šuta nogom između one dvije visoko postavljene štange, i ako prođe tuda, dobija se jedan extra poen. A ako igraču u toku igre padne na pamet da loptu pukne loptu nogom, a zamislite, radi se o fudbalu, i ako kojim slučajem tada prođe između one dvije štange, e, za to se dobijaju tri poena. Tek tada nam ništa nije jasno.

Amerikanci znaju da su ova pravila i ova njihova igra nerazumljiva Evropljanima, i traže svaki način da ponude nešto novo, što će biti atraktivnije, što će privući gledaoce, što će privući televizijske kuće, što će privući čak i one koji nemaju pojma ni osjećaja niti za sport, a kamoli za ovu igru.

Lijepe djevojke. One to sada rade isto kao i oni nabildani momci, sa ratničkim bojama na licu, ali u oskudnoj odjeći. Već desetak godina u Americi se igra ženski „football”. U početku su ga nazvali „Lingerie” liga, ili liga donjeg veša, jer su igračice, ne znam kako bi ih drugačije nazvali, na teren izlazile, maltene samo u donjem vešu. Ta vrsta zabave privukla je ogroman broj gledalaca. Sada bar niko više ne može tvrditi da mu je na utakmici dosadno.

Liga je vremenom od običnog show programa postala ozbiljnija. Već se igra u nekoliko zemalja u svijetu. Pojavljuju se najbolje igračice, najbolje ekipe, šampioni, a po uzoru na muški dio ovog sporta, igra se i pravo američko finale pod nazivom „Lingerie Bowl”. Liga je dobila i ozbiljnije ime. Sada se zove Legends Football League.

Zvijezda lige je lijepa Ogom Chijindu. Najviše uspjeha do sada bilježe lijepe, ali i snažne djevojke iz Las Vegasa.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši