CONNECTO 2013.

CONNECTO 2013.
INTERA Tehnološki Park Mostar 26. srpnja/jula organizira konferenciju pod nazivom CONNECTO 2013
Gospodarska suradnja s dijasporom

Prijaviti se možete na www.connecto.ba gdje se nalaze sve informacije o događaju

Dijaspora Bosne i Hercegovine čini nešto više od trećine ukupnog broj stanovnika u Bosni i Hercegovini, odnosno 1.400. 000 osoba, od kojih je veliki broj visokoobrazovanih. Primjerice, u SAD-u se prema podatcima Ministarstva za
ljudska prava i izbjeglice BiH nalazi oko 19% pripadnika dijaspore, dok prema podatcima Međunarodne organizacije za migracije, dijaspora iz svijeta u BiH godišnje pošalje oko 2 milijarde američkih dolara putem bankovnih računa.
Međutim, procjenjuje se da velik iznos novca, oko dodatne 2 milijarde američkih dolara u BiH stigne neformalnim putem.

Iz ovih podataka je vidljivo da imamo dijasporu koja je voljna uložiti u razvoj Bosne i Hercegovine, ali je potrebno je tražiti nove načine financiranja, koji bi rezultirali dugoročnijom suradnjom. Potrebno je pružiti priliku za otvaranje
novih tržišta, povećanje postojećih proizvodnih kapaciteta, a kroz to i otvaranje novih radnih mjesta, te svih popratnih usluga. Citirat ću riječi kineskog filozofa Lao Tse koje se mogu primijeniti na suradnju s dijasporom, a koje glase „Dajte čovjeku ribu i nahraniti ćete ga za jedan dan; naučite ga kako da je lovi i prehraniti ćete ga za cijeli život“. To se može primijeniti na odnos BiH njene dijaspore ukoliko se pomoć ne pretoči u zajedničke poslovne interese, nova radna mjesta itd.

Radi otvaranja novih poslovnih mogućnosti, potencijalnih novih poslova i radnih mjesta u INTERA Tehnološkom Parku smo se odlučili na organiziranje projekta CONNECTO koji će okupiti poslovnu dijasporu i poduzetnike regije da bi se podijelile informacije o mogućnostima jednih i drugih, te da bi se pronašli načini potencijalne suradnje. Dakle, odlučili smo pokrenuti projekt, za koji vjerujemo da će iznjedriti poslovne uspjehe na obostranu korist dijaspore i regije.

Projekt, u trajanju od godinu dana, počinje organiziranjem konferencije 26.7.2013. u konferencijskoj dvorani INTERA Tehnološkog Parka u Mostaru, prilikom kojeg će se moći ostvariti inicijalni kontakt između poduzetnika dijaspore i regije. Plan je okupiti što veći broj poduzetnika iz dijaspore i regije, radi postizanja boljih rezultata, a na konferenciji će biti predstavljeni potencijali poduzetnika dijaspore, poduzetnika regije, te investicijska ponuda regije. Na konferenciji očekujemo ukupno oko 300 sudionika. Važnost projekta je prepoznao i Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, gospodin Vjekoslav Bevanda, koji je dao pokroviteljstvo projektu.

U mjesecima nakon završetka jednodnevne konferencije bit će organizirani tematski okrugli stolovi. Cilj tematskih okruglih stolova je rješavanje aktualne poslovne problematike i raznih pitanja u čije ćemo rješavanje uključiti kompetentne osobe iz dijaspore.

Cilj projekta jest stvaranje novih poslovnih partnerstava i ostvarivanje poslovne suradnje bilo na nivou ulaganja, pomoći pri izvozu ili transferu znanja. Jedino na ovakav način možemo osigurati samoodrživost BiH gospodarstva, jer u suprotnom sva ubrizgavanja novca dijaspore u sustav su vještačko preživljavanje.

U cilju pružanja kvalitetnih i profesionalnih usluga svojim korisnicima i partnerima sukladno njihovima potrebama i zahtjevima, INTERA TP će kroz vanjsku suradnju angažirati konzultante tj. stručnjake za odgovarajuća područja. Također, u različitim projektima iz područja ekonoskog razvoja će također biti neophodan angažman eksperata s dokazanim iskustvom i referencama iz relevantnih područja.

Stoga, pozivamo sve stručnjake i profesionalce da se registriraju u našu bazu koja će biti naša polazna točka za odabir i angažman, bilo da se radi jednokratnim uslugama ili projektnim angažmanima kroz određeno vremensko razdoblje.

Ciljana područja, ali bez ograničenja na njih, su sljedeća:
Poslovno planiranje

Stvaranje novog poslovnog pothvata

Dijagnostika stanja poslovanja

Strateški razvoj poslovanja

Upravljanje financijama

Pristup izvorima financiranja

Izrada studija izvodljivosti

Proizvodni sustavi i postupci

Organizacijsko ustrojstvo i upravljanje ljudskim potencijalima

Marketing

Internacionalizacija poslovanja

Preustroj poslovanja

Zaštita intelektualnog vlasništva

Tehnologije i inženjering

Upravljanje inovacijskim centrima,

Priprema projektnih prijedloga za sufinanciranje iz EU fondova

Modaliteti suradnje i svi ostali detalji će se dogovoriti ovisno o konkretnom angažmanu.

Za sva pitanja – javite nam se telefonom, e-mail-om ili nas posjetite na našoj adresi.

http://www.intera.ba/

http://www.connecto.ba

 

Komentariši