Pljuni i zapjevaj dijasporo

Naši u svijetu

Pljuni i zapjevaj dijasporo

Ovih dana su nas bukvalno zapljuskivale vijesti sa raznih strana svijeta o uspjesima naših mladih i lijepih, raspršenih širom svijeta. Tri djevojke ljepotice, jedan momak pobjednik X-faktora.

    

Složićemo ovdje kratke novinske vijesti jednu iza druge, onako kako su pristizale u zadnjih nekoliko dana. Bosna i Hercegovina širom svijeta plijeni ljepotom i glasom. Naše djevojke, rođene negdje u dalekom svijetu, ili otpuhane kao male djevojčice, osvajaju svijet na najljepši mogući način, svojom ljepotom. Pronose ime naše države širom svijeta. A momci, čine to isto, ali i glasom i stasom. Tri djevojke na tri kraja svijeta, ljepotice, kod svih zajedničko, porijeklom su iz BiH. Pri tome ih tamo, u tome dalekom svijetu, niko nije pitao ništa više. Imena su im Ena Kadić, Sanda Gutić i Esma Voloder. A Holandiju i pola Evrope osvojio je naš momak. Glasom i stasom. Pobjednik je najprestižnijeg takmičenja X-faktor u Holandiji. Ime mu je Haris Alagić.

Evo kratkih vijesti jedne iza druge, i slika, koje zrače ljepotom, i Bosnom i Hercegovinom.

Ena Kadić, ovogodišnja mis Austrije

Bosanka Ena Kadić (23) ponijela je titulu miss Austrije za 2013. godinu. Prema mišljenju Austrijanac,a bila je najljepša djevojka ovogodišnjeg takmičenja.

Porijeklom je iz Bosanske krajine, tačnije iz Bosanske Otoke.

Sanda Gutić iz Austrije je nova Miss BiH za 2013. godinu

Na osamnaestom po redu izboru za miss BiH, titulu nove miss ponijela je Sanda Gutić iz Tirola, Austrija, porijeklom iz Donjeg Rahića kod Brčkog. Ona će predstavljati našu zemlju na takmičenju za Miss svijeta 28. septembra u Indoneziji.

Sanda Gutić je skromna 19. godišnja djevojka, visoka 178 centimetara, ide u četvrti razred srednje škole I, kako sama reče, želi studirati. Početkom rata, njeni otac i majka izbjegli su u Austriju. Rođena je 1994. godine u Klagenfurtu, u Austriji.

Esma Voloder u finalu za izbor mis Australije

„A Bosnian woman named Esma Voloder (21) is among the finalists this year of the Australian selection for Miss World. She left with her parents in 1992 as a five month old baby to Australia, and now she is preparing for the final selection that will take place from 17-20 July in Melbourne”, vijest je iz australijske štampe ovih dana.

Bosanka Esma Voloder (21) i ove je godine među finalisticama australskog izbora za miss svijeta. Djevojka, koja je kao petomjesečna beba, 1992. godine, sa svojim roditeljima iz Sarajeva stigla u ovu daleku zemlju, priprema se za finalni izbor, koji će biti održan od 17. do 20. jula u Melburnu.

Bosanac Haris Alagić pobjednik holandskog X Factora

Bosanac Haris Alagić pobijedio je u finalu holandskog showa X-factor, jednog od najpoznatijih takmičenja muzičkih talenata u svijetu. Ovaj 18. godišnji mladić, rođen je  25. maja 1995. godine u Eindhovenu, Holandija. Njegovi roditelji su, 1992. godine, izbjegli iz Prijedora u Holandiju.

Haris Alagić, pobjednik takmičenja X-faktor bio je jedan, jedini, jedinstven, i neponovljiv. Njega sve cure ovog svijeta žele za momka, sve majke i svi očevi žele ga za zeta, a on nije činio mnogo da bi se svima dopao. On je samo pjevao. A pjevao je tako, da su ga svi drugi mogli samo slušati. Oponašati ga nije mogao niko, jer je bio jedinstven. Imao je pojavu, karizmu, talenat, a sve to se danas u svijetu naziva X-faktorom. I svi odreda su znali njegovo ime i prezime, a on je jednostavno bio samo Čola…i tamo u Holandiji otpjevao: Ljubav je samo riječ…

I dok gledamo ovo četvoro, ne možemo se oteti utisku i ponosu, misleći na svu našu dragu djecu, koja svojim talentom i upornim radom uspijevaju u tuđem svijetu, koji im je činio sve drugo, samo ih nije mazio…

Čestitke Harisu, i našim ljepoticama Eni, Sandi i Esmi, i svim našim mladim talentima, koji će tek doći i kojih imamo bezbroj u svijetu…

Smail Špago

Komentariši