Prva ramazanska teravija i prvi dan posta

Širom svijeta

Prva ramazanska teravija i prvi dan posta

Muslimani i muslimanke širom svijeta danas poste prvi dan mjeseca ramazana, a sinoć se u džamijama klanjala prva ramazanska teravija.

    

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružna govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca.

Za muslimane je mjesec ramazan sveti mjesec, jer je u njemu počela objava Kur'ana i post jedan od pet stubova islama.

U Kur'anu se kaže „O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.“ (el-Bekare, 183.).

Post je obaveza fizički i psihički zdravim i punoljetnim osobama, a za bolesne i oni koji su na putu postoje olakšice.

U Kur'anu je ta obaveza jasno naznačena, „…Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti… „(El-Bekare, 183 -185.)

Pored posta, muslimani, takođe, klanjaju i teravih-namaz (teravija), provode vrijeme u slušanju, učenju i razumijevanju Kur'ana, organiziuju zajedničke iftare i sehure.

Solidarnost i samilost je, takođe, odlika mjeseca ramazana, jer je u tom mjesecu obaveza davanja zekata i sadekatu-l-fitra, koje imaju primarno socijalnu intenciju, kako bi se smanjila razlika između bogatih i siromašnih i jačaju bratske veze među muslimanima.

Ramazana (2013/1434) ima trideset dana, počinje sutra, a završava 8.augusta, kada nastupa Ramazanski bajram.

(Fena)
 

 
NovaSloboda.ba
 

Komentariši