Željko Malnar R.I.P.

Preminuo legendarni Željko Malnar

Željko Malnar, poznati hrvatski novinar i putopisac, umro je u Zagrebu u 69. godini
 života. Širokoj publici Malnar je bio najpoznatiji po emisiji "Noćna mora", koju je godinama vodio.
Iako ga mnogi poznaju prvenstveno kao posprdnog predsjednika Republike Peščenica, voditelja legendarne "Noćne more", Malnar je bio puno više od toga.

Zadnje godine života proveo je radeći prvenstveno kao novinar tjednika Globus, za koji
je pisao kolumnu.
No, karijera Željka Malnara, rođenog 12. travnja 1944. godine, započela je već nakon završene gimnazije. Već tada je Malnar počeo putovati po svijetu i bilježiti svoje dogodovštine. Kao 20-godišnjak organizirao je svoju prvu ekspediciju u jedini prašumu Europe, Perućicu. 

U indijskom New Delhiju Malnar je na Indian Institute of Mass Communication studirao novinarstvo za nerazvijene zemlje. U Indiji je ostao i nakon diplome, i to punih deset godine. U to vrijeme proputovao je gotovo čitavu Aziju i objavio brojne putopisne tekstove o azijskim narodima i njihovim običajima. Čitavo vrijeme bio je i suradnik Televizije Zagreb, u čijem je eteru emitirao brojne zanimljive reportaže i dokumentarne filmove. Možda i najveći uspjeh doživio je 1977. godine s dokumentarnim serijalom "Put na istok". 

Surađivao je i s inozemnim firmama, pa je tako za američku kompaniju Tropic Ventures vodio veliku ekspedicija pod nazivom "Around the tropic world". Ukupno je napravio više od 70 reportaža i dokumentarnih filmova, za koje je primio brojne nagrade, između ostalog na festivalima u Barceloni i Chicagu.

Malnarova se biografija, međutim, teško može opisati tek nabrajanjem suhoparnih detalja o projektima koje je vodio i nagradama koje je primio. Ono što Malnarov lik i
djelo čini fascinantnim su živopisni detalji, poput činjenice da je jedini stranac koji nosi titulu Seiuli (Poglavica koji govori) polinezijske države Samoa ili da je od gradonačelnika Forth Wortha u Teksasu Boba Bolana 1986. godine dobio ključeve grada kao nagradu za zbližavanje kultura i naroda.

Iza Malnara ostaju i knjige "U potrazi za staklenim gradom", koji je napisao zajedno s Bornom Bebekom, te "Filozofija Republike Peščenice". Emisiju "Noćna mora" vodio je od 3. listopada 1992. do 26. lipnja 2010. godine.

(bljesak.info)

 

Komentariši