Električne cigarete – zloupotreba!

Umjesto nikotina

Električne cigarete sve češće sa punjenjem hašiša i viagre

Nadležne zdravstvene organizacije i stručnjaci za drogu upozoravaju: električne cigarete se sve više zloupotrebljavaju!

    

Umjesto nikotina, otkriveno je, pomoću električnih cigareta sve češće se inhalira hašiš, u obliku kanabis ulja, ili sastojak tadalafil, sličan viagra sastojku slidenafil, kao i sastojci koji suzbijaju apetit?

Ovo upozorenje stiglo je ovih dana od Instituta  za procjenu rizika Njemačke, u kome je naglašeno da se, pored raznih aroma, kojima se pune električne cigarete, u opticaju nalaze električne cigarete sa sastojcima tadalafila, koji je sredstvo za potenciju, i sa sastojcima rimonabanta, koji je sredstvo za smanjivanje apetita. Električne cigarete u stvari sadrže punjenje tečnog nikotina, ali se od strane konzumenata mogu jednostavno dopuniti po vlastitoj volji. U međuvremenu, na internetu su se pojavili čak i  video filmovi sa uputstvima, kako cigaretu napuniti kanabisovim uljem.

Stručnjaci upozoravaju da na taj način električna cigareta postiže suprotan efekat, i postaje potencijalno sredstvo za jedan novi način zloupotrebe narkotika.

Posebno upozorenje je upućeno EU parlamentu, koji bi, u što kraćem periodu, morao uskladiti važeće zakonske propise oko električnih cigareta sa novonastalim detaljima.

Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba
 

Komentariši