O paprikama

Gradivo za ponavljanje. Nije zgoreg ponoviti u ovo doba godine:

Paprika je povrće koje se često koristi u našim krajevima i jako dobro se slaže s lukom, saransakom, tikvicama, patlidžanima, paradajizom, a prije svega sa maslinovim uljem.
Osim što je jako ukusna, i što je glavni sastojak mnogih ukusnih jela, paprika ima i mnoga druga dobra svojstva koja možda niste znali.
Paprika je jako dobar prirodni lijek u liječenju avitaminoze, alergije, astme, povišenog krvnog tlaka, hemoroida, dijabetesa. Također pomaže i kod problema sa opadanjem kose, smanjuje rizik od infarkta, jako je dobra namirnica za osobe oboljele od arterioskleroze.

Paprika ima samo je 20 kcl /100 gr jer ima veliki udio vode (92%), stoga je idealna dijetalna namirnica bogata vitaminima i mineralnim sastojcima.

Zanimljivo je da paprika sadrži čak 4 puta više vitamina C od naranče, a količina vitamina C u paprikama o vrsti paprike, podneblju u kojem je uzgojena.
Konzerviranjem paprika, hranjiva vrijednost se bitno ne mijenja, a količina vitamina C ostaje gotovo na istom nivou kao u svježoj paprici.

Paprike su bogate i vitaminima iz B skupine, posebno sa vitaminima B1 i B2. Sadrži i vitamin E, za kojeg naučnici tvrde da ima antikancerogeno djelovanje, vitamin A, , a od minerala ima najviše željeza, cinka, kalija i fosfora.

Vjeruje se i da je paprika, a posebno ljuta papričica, afrodizijak, jer budi raspoloženje i strast kod ljudi.

Ljekovito djelovanje paprike:

  • pojačava imunitet i poboljšava opšte stanje organizma zbog prisutnosti visoke količine vitamina C i kapsaicina
  • cink pojačava aktivnost žlijezda
  • kapsaicin djeluje antiseptički i u probavnom sistemu sprječava razvoj bakterija
  • poboljšava vid zbog karotenoida
  • niskokalorična je i idealna za dijetu

Komentariši