Unutar najveće građevine na svijetu

Zanimljivo putovanje

Unutar najveće građevine na svijetu

U kineskom gradin Chengdu (14 miliona stanovnika) u pokrajini Senčuan (Sichuan), za javnost je otvoren objekat New Centaury Global centar, u koji se može smjestiti jedan manji grad. Veličine je 500 puta 400 metara, visok 100 metara i kompletno pokriven staklom.
 
 

Možete li zamisliti objekat, u kome, istovremeno, možete i klizati na ledu, i spavati u hotelu sa pet zvjezdica, i izležavati se na plaži, a da ne maknete ni koraka van objekta. Sve to, istovremeno, nudi ovaj objekat, koji sadrži brojne uredske poslovne prostore, shoping centre, vodeni park pod nazivom „Paradise island” i četrnaest ogromnih ekrana, na kojima se paralelno prikazuju najnoviji filmovi. Plaža može primiti šest hiljada posjetilaca, bez gužve.

Dok ste unutra, ne mora vas zanimati vremenska prognoza, jer sa vrha staklom obloženog objekta dvadeset četiri sata dnevno, bez prestanka, sija vještačko sunce.

Izgradnja ove kolosalne građevine trajala je tri godine, a kako tvrde Kinezi, najveći je slobodnostojeći objakat na svijetu. Objekat se nalazi nasuprot savremenog centra za umjetnost Chengdu.

Slike u galeriji prikazuju jezera napravljena izvan zgrade, unutar objekta zasađene su tropske palme, i podignute brojne građevine, niz zatvorenih bazena, i postavljeni ogromni ekrani otvorenih kina. Javnosti nisu  date informacije o tome, koliki su bili troškovi izgradnje ovakvog objekta.

Malo, malo, pa nas Kina ponovo iznenadi s nečim kolosalnim.

Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba
 
 

Komentariši