Bijelo je kult!

Lifestyle

Bijelo je kult!

Počelo je u Parizu, prije četvrt vijeka, kada je par mladih ljudi došlo na ideju, napraviti piknik na nekom javnom mjestu, uz puno stila, sa lijepo prekrivenim stolovima, sa cvijećem i svijećama, i naravno, šampanjcem.
 
 

Svi učesnici imali su obavezu doći odjeveni potpuno u bijelom, kako bi odali počast ljetu.

„Diner en Blanc” ili „Dinner in white”, večera u bijelom, organizuje se svake godine na različitim lokacijama,  jer, kako kažu organizatori, zvanično im nije dozvovljeno da organizuju večeru, ali im je dozovljeno da planiraju piknik. Sam događaj ne izgleda kao improvizacija, sa hiljadama lijepo odjevenih, te stolovima sa bijelim stolnjacima i svijećama

Cilj ovog događaja i jeste da sve ne izgleda toliko pitomo, ali, Irak, elegantno i šarmantno. Oni koji vole ovakve tajne kuhinje, sami pripremaju svoju večeru, spakuju je, te se sastaju sa ostalima. Sushi i morski plodovi, kao i tradicionalne francuske bagete, samo su neka od jela sa ovogodišnjeg menija, a sve to uz boce i boce šampanjca.

Ovaj događaj se dešava svake godine na različitim lokacijama pariskih monumenata, a ove godine, na 25. godišnjicu „Diner en Blanc” izabrana je poznata piramida ispred Louvre-a. Ranije je večera, nakon lokacije ispod Ajfelovog tornja, u Parizu organizovana ispred Notre Dama, i Place de la Concorde, podno Champs Elysees-a.

Ideja o organizaciji ovog jedinstvenog događaja pokazala se popularnom i vrlo brzo proširila se i na ostale svjetske gradote, te se održava širom svijeta, od Rusije, Japana do SAD-a.

Ova zabava sa taktom, traje po nekoliko sati, vrlo tiho i mirno. A kad sve bude gotovo, pokupi se inventar, zapakuju stolovi i stolice, i kad se učesnici raziđu, na mjestu održavanja izgleda čisto i uredno, kao da se ništa nije ni desilo.

I tako, do sljedeće godine.

Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba
 

Komentariši