Hit antistresnog turizma vožnja kroz pećinu

Na vrelu Bune

Hit antistresnog turizma vožnja kroz pećinu

I ove turističke sezone Vrelo Bune u Blagaju kod Mostara jedna je od najposjećenijih destinacija u Hercegovini. Ko god dođe u grad na Neretvi da vidi Stari most, nadaleko poznat u svijetu po svojoj ljepoti, obavezno se uputi i pod blagajsku liticu na Vrelo Bune, koje je s tamošnjom Tekijom još najmističnije mjesto u cijeloj Bosni i Hercegovini, piše Dnevni avaz.

    

Vrelo je, zbog svoje unutrašnje galerije, dubine i dužine podzemnih prostorija te zbog prosječnog protoka vode od 43.000 litara u sekundi, među pet najinteresantnijih u Evropi.

Kako bi se iskoristili svi turistički kapaciteti ovog područja te obogatila ponuda turistima, koji najvećim dijelom stižu iz Turske, SAD, Francuske, Španije i Njemačke, članovi Sportsko-turističkog udruženja „Blagaj-City” došli su na ideju da sve do septembra organizuju vožnju čamcima samim izvorom rijeke u dubokoj unutrašnjosti pećine.

Prema njihovom mišljenju, to je najbolji vid antistresnog turizma, koji je u svijetu postao hit.

„To je, zaista, atraktivno svima koji na sat-dva svrate u Blagaj, a posebno Slovencima. Po jednoj osobi, vožnja košta dva eura, a traje 15 minuta. Radi se o obilasku i opuštajućoj vožnji uz priče o izvoru i starim legendama vezanim za pećinu, a pri tome se može snimati i fotografisati unutrašnjost pećine“, ističe Ibrahim Balalić, predsjednik ovog udruženja.

Moguće je organizovati i kanuing, te kanu safari Bunom ili Bunicom, za šta su posebno zainteresovani Španci i Francuzi.

„Obje rijeke su mirne, tako da su idealne za cijelu porodicu. Vožnja, koja traje maksimalno tri sata, košta 12 eura po osobi. Svima garantujemo bezbjednost, jer je naša ekipa cijelo vrijeme uz njih, a dobiju i plovnu opremu“,ističe Balalić.

Balalić kaže da su Blagajem i njegovom prirodnom ljepotom oduševljeni skoro svi turisti.

„ Ima nekih koji se žale što u naselju nema vode, javnog toaleta, a neki se žale i na brojne ‘ležeće policajce’ u naselju. Smatraju da ih je previše, da su previsoki i da uopšte nisu potrebni“, dodaje Balalić.
 

 
NovaSloboda.ba
 

Komentariši