Danas je Svjetski dan biciklista!

Jedni ga koriste zbog rekreacije, a drugima je osnovno prevozno sredstvo do radnoga mjesta. Pogađate? Riječ je o jednom od najpopularnijih prevoznih sredstava današnjice- biciklu.

  

Svjetski dan biciklista (Foto: Guliver/Thinkstock)
Svjetski dan biciklista (Foto: Guliver/Thinkstock)

Svakog 16. jula obilježava se Svjetski dan biciklista i upravo tim povodom vam donosimo nekoliko zanimljivosti o jednom od najčešće korištenih prevoznih sredstava. Procjenjuje se da danas ima preko 1.000.000.000 bicikala na svijetu.

U mnogim knjigama se može pronaći podatak kako su Francuzi Pierre Lallemente i Ernest Michaux izumili prvo bicikl još 1860-ih godina. No, mnogi se povjesničari s tim neće složiti. Oni tvrde da uz bicikl ne vežemo niti jedno konkretno ime, a osoba koja se spominje kao prvi vozač bicikla je njemački barun Karl von Drais koji je 1817. godine konstruirao ‘draisine’- bicikl na guranje kojem je postigao brzinu od 15 km/h. Taj bicikl se još uvijek čuva u Nizozemskoj u muzeju Paleis het Loo u Apeldoornu.

 

Pierre Lallemente i Ernest Michaux su imena koja se doista vežu uz bicikl i to onaj s velikim prednjim kotačem. Takvim se biciklima jako teško upravljalo te su se smatrali dosta opasnima. Problemi s upravljanjem su se smanjili kada se sjedalo pomaknulo u bolji položaj te kada se uveo upravljač. Međutim, pravi napredak su napravili J.K. Starley i J.H. Lawson kada su osmislili lančani pogon. Upravo se Starleyjev model bicikla iz davne 1885. godine smatra prvim modernim biciklom.

1876. godine se pojavio prvi tricikl. Prvi proizvođač bio je Coventry Lever, a bio je izuzetno popularan zbog toga što ga je bilo lako naučiti voziti.

Nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata, kompanija Tsu Factory je predstavila bicikl od tvrdog aluminija koji je bio utemeljen na modelu koji se već koristio u Europi. Već se nakon druge serije krenulo u proizvodnju sportskih bicikla ‘specijalke’. Tih se godina bicikl smatrao luksuzom koji je bio dostupan samo manjini s dobrim plaćama.

‘Smart Lady’ je prvi bicikl posebno dizajniran za žene. Njegova je proizvodnja započela 1956. godine te je postigao veliki uspjeh, dok je 1965. godinu obilježila je proizvodnja dječjeg bicikla. Ubrzo je proizvodnja bicikla znatno pojeftinila te se započelo s masovnom proizvodnjom namijenjenoj široj populaciji.

Danas se bicikli razlikuju ovisno o namjeni i konstrukciji, tako imamo gradski bicikl, cestovni bicikl, brdski bicikl te BMX bicikle koji se smatraju specifičnim izvedbama.

Prvi je biciklistički savez osnovan 1878. u Engleskoj.

Međunarodni savez ICA (International Cycling Association) je formiran u Londonu 1892. godine, a 1900. godine ga nasljeđuje današnji UCI (Union Cycliste Internationale) – Međunarodna biciklistička unija.

Prvo svjetsko prvenstvo amatera održano je 1893. godine u Chicagu, a svjetsko prvenstvo profesionalaca se održava od 1895. godine.

Biciklizam je bio na programu prvih Olimpijskih igara 1896. godine.

Među mnogim natjecanjima biciklista jedno od najstarijih (1903. godine) i najvećih je Tour de France, etapna trka kroz Francusku, koju je utemeljio sportski novinar Henri Desgrange.

 

Zanimljivo je i da je 29. lipnja 1886. održana je prva biciklistička utrka u Zagrebu. Vozila se na Zrinjevcu, a utrkivalo se u dvije kategorije: veliki i mali bicikli.

U Francuskoj je 1888. godine održana neobična utrka između konjanika, biciklista i lovačkih pasa. Trku su poveli lovački psi, pojurili su i konjanici, ali su na cilj ipak prvi stigli biciklisti.

U jednoj od najizoliranijih zemalja Afrike održava se biciklistička utrka – Giro d’Eritrea. Čak je i međunarodna, a brdska je dionica kudikamo teža nego na Tour de Franceu.

Komentariši