Majstori bluesa i rocka u dolini Neretve od 17. jula 2013.

Mili Tiro, izvršni producent Mostar Blues & Rock Festivala

Majstori bluesa i rocka u dolini Neretve

Mostar Blues Festival od ove godine ima i “rock” odrednicu u svom nazivu. Pa, zar i do sada nije bilo dovoljno rocka na MBF-u?

Da, bilo je, rock je dijete bluesa i bilo je logi~no da predstavljamo i rock sastave, ali ovim potezom smo otvorili vrata i bendovima koji sviraju isključivo rock, a i skratili smo suvišna pojašnjenja otkud rock bendovi na Blues Festu. Blues i rock su u vječnoj konekciji, tako će i dalje biti i na Mostar Blues & Rock Festivalu. Nadam se da ćemo uspjeti dovesti neka zvučna rock imena na ovaj festival i u narednim izdanjima.

Šta će Mostarci i gosti ovog grada moći čuti i vidjeti na ovogodišnjem MBRF-u, od 18. do 20. jula?

I ove godine će majstori bluesa i rocka doći u dolinu Neretve. U noći kada tematsk predstavljamo ulogu i značaj usne harmonike u bluesu, vidjet ćemo nastup majstora usne harmonike Petra Miladinovića (Pera Joe), koji će sa grupom Blue Family izvesti neke od najznačajnijih klasika bluesa na usnoj harmonici, a nakon njega će sa bendom nastupiti Sugar Blue, jedan od naboljih svirača usne harmonike danas, prvi vlasnik nagrade Grammy koji dolazi na Mostarski festival,
a koji je sa Rolling Stonesima snimio albume Some Girls, Emotional Rescue I Tattoo You. Narednog dana ćemo se sjetiti nezaboravnih kompozicija grupe Drugi način, koji ponovo sviraju u izvrsnoj postavi, zatim kultne grupe Ten Years After, koja će prisutnima priuštiti putovanje svijetom rocka od Woodstocka do danas, a nakon njih i Yu grupe, za koju kažu da zvuči bolje nego ikad. Posljednju večer otvorit će uvijek originalni Damir Urban, nakon njega nastupaju stari
dobri Partibrejkersi, a nosilac te večeri
je Lance Lopez, američki virtuoz na gitari, koji sa svojom grupom nastupa na turnejama BB Kinga i ZZ Topa.

Gdje će koncerti biti održani?

Tradicionalno, prve večeri predstavljamo čisti blues, i to će se desiti u Pavarotti centru 18. jula. Nakon toga, festivalska produkcija seli u Sportski centar Kantarevac, gdje će se održati dvije festivalske večeri, dakle u centru Mostara. Moram reći da ponovo imamo vrhunski sistem zvuka i svjetla, pa se nadam da će svi posjetioci uživati.

(SlobodnaBosna)

Komentariši