…na more, preko Svitave do Neuma…

krivo je more
Neumna posla: Turistička sezona zakazala
Studio 88
srijeda, 17.07.2013

svitavski rally

svitavski rally

svitavski rally

svitavski rally

svitavski rally

svitavski rally

svitavski rally

Neumska rivijera

Neumska rivijera

Neumska rivijera

Neumska rivijera

Neumska rivijera
Primorala nas tako Europa na svitavski rally. Od Mostara do Neuma sat i pol vožnje, ponekad i dva, kad vas kamioni ne poštede svoje prašnjave pojave na jednoj traci ceste. Raj za vaše klince koji ne podnose vožnju. Divna razglednica bh. godišnjeg odmora.

Stigosmo. Na plaži jedva troje. Ništa od navale ruskih turista u koje se na zadnjem mostarskom sajmu gospodarstva ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić uzdao.

"Najbliže toplo more je ovdje naše u Neumu, a ovdje ne treba viza. Znači, ja očekujem punu ekspanziju turista iz Rusije na ovo tržište, nemaju potrebe da vade vizu. Naravno da će uz njih i privrednici.", kazao je proljetos optimistični ministar. Bit će produžili za Montenegro, a možda im ne bi ni lijeno izvaditi vizu za novu članicu Europske Unije.

Umjesto da blista taj 21 kilometar mora s pogledom na brdo, Neum zjapi prazan, otužan i skup. Pet maraka za tri i pol sata parkinga, toliko smo platili. Prljav, neugledan, prezentiran bezobrazlukom lošeg konobara. Fotografije će pak reći drugu priču, ona bitna, kojoj vjerujemo, izgovorena je od mještana koji kažu, nikad gore sezone.

Nije dovoljno kao ranije, malo na more pa brćkanje u plićaku pa UV sunčanje. Skontala raja da se na obali, pod šljivom, zveket zrikavca ne čuje. Tužan podsjetnik da se u Neumu debelo akšamluči. Kakvi latino ritmovi uz novi miks osvježavajućeg vinskog likera… Polako, tek je 2013.

Ostanite kod kuće ili pođite na rijeku, ta njih nam ne manjka, recimo na Trebižat, barem dok ne zagrije u Neumu.

Fotografije "turističke sezone u Neumu" pogledajte u foto galeriji, gore desno.

Komentariši