Ultramaraton kroz Dolinu smrti

Ekstremni sport

Ultramaraton kroz Dolinu smrti

Ultramaraton je sportska disciplina samo za najizdržljivije. Jedan od najtežih trka ove vrste na svijetu je ona kroz Dolinu smrti (Death valley) u Kaliforniji. Dužina ovog ultramaratona je 135 milja, ili 271 kilometar, vrijeme trke je ograničeno na 48 sati, u uslovima nesnosnih temperatura.

Jedan od najtežih maratona na svijetu ultramaraton pod nazivom Badwater, u Kalifornijui, trči se na stazi dugoj 271 kilometar, sa startom u dolini Death Valley (Dolina smrti), koja se nalazi na 85 metara ispod nulte tačke mora, a cilj je na planinskom vrhu Whitney Portal, na 2358 metara nadmorske visine, pri temperaturama, koje se u prvom dijelu trke u Dolini smrti kreću iznad 50 stepeni Celzijusa. Trka se obavlja već tridesetak godina, a od 1987 godine nalazi se na zvaničnom spisku svjetskih atletskih takmičenja. Ovaj ultramaraton je takmičenje samo za najizdržljivije, takmičenje čovjeka samog protiv sebe. Na kraju trke ne dodjeljuje se nikakva novčana nagrada, niti za pobjednika, niti za učesnike. Vrijeme za održavanje trke je ograničeno na 48 sati. Nakon toga vremena, trka zvanično prestaje, a pobjednici su svi oni koji stazu savladaju u tom vremenu. Svi učesnici koji završe trku dobijaju diplomu, i ekstra još jednu kopču za kaiš, kao uspomenu na istrčanu trku. Rekord staze drži Brazilac Valmi Nunes, sa vremenom malo manje od 23 sata.

Trka se održava redovno, svake godine polovinom jula, a ove godine start je bio u ponedeljak 15 jula, a trka je završena 48 sati kasnije. Na start je izišlo 96 takmičara, a trku je prije 48 sati završilo njih 81. Obzirom da su pobjednici svi oni koji su istrčali ovaj ultramaraton pri temperaturama od 130°F ili 55°C, spomenućemo da je najbrži savladao stazu za 24 sata 58 minuta i 16 sekundi.

Na ovom ultra maratonu učestvovati se može samo po pozivu, a poziv dobijaju maratonci sa iskustvom. Jedan od uslova za učešće je da je u poslijednjih 12 mjeseci uspješno apsolviran jednan od sličnih ultramaratona u svijetu. Prijava za učešće košta 995 dolara i novac se ne može vratiti, recimo u slučaju da se trka ne istrči do kraja. Svaki učesnik mora imati prateću ekipu, od najmanje dvije osobe, koje ga autom prate tokom trke. Troškovi učešća, uključujući avionske karte, iznajmljivanje pratećeg automobila, noćenje i hrana za komplet ekipu, penju se na oko 10 hiljada dolara po učesniku. Skupa zabava. I pored toga, na startu se i ove godine našlao veliki broj učesnika, a broj onih koji završe trku već godinama se kreće oko 90 procenata, što je za skoro neshvatljivo za uslove u kojima se odvija trka.

Preduslovi za učešće u ovom ultra maratonu nisu samo samo sportska i tjelesna izdržljivost, nego i finansijski izdaci, pa se i zbog toga broj učesnika ovog ultramaratona već godina vrti oko istog broja.

A to su u pravilu oni, koji u životu žele za sebe napraviti nešto veliko.

Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba
 
 

Komentariši