Jedanaestogodišnji slikarski genije

Talenti u svijetu

Jedanaestogodišnji slikarski genije

Kieron Williamson, rođen 2002. godine u Holtu u Norfolku u Engleskoj, svojim slikama i slikarskim sposobnostima izazvao je ogroman interes ljubitelja likovne umjetnosti u svijetu. Slikati je počeo kad mu je bilo pet godina.
 

Čarobni potezi četkicom na platnu, slike podsjećaju na najbolja djela slikara impresioniste Claude Moneta (1840-1926). Ali, ovo su slike dječaka. Svijet umjetnosti je zadivljen „mini Monetom“. Kupci se otimaju o njegove slike.

Njegova karijera je počela iznenada, kad mu je bilo pet godina, dok su bili na odmoru na moru, zamolio je roditelje da mu kupe blok i bojice kako bi nacrtao brodove koje je vidio u luci. Nakon toga, njegova strast za slikanjem je u stalnom usponu, njegove sposobnosti su se nevjerovatno razvile. Najčešći motivi na njegovim slikama su iz prirode, ponekad slika portrete, ili životinje. Akvarele, pastele i slike u ulju izlaže u jednoj galeriji u rodnom mjestu. Međutim, slike se tamo ne zadržavaju dugo. Interes za slike pokazuju kupci iz čitavog svijeta, iz Australije, Amerike, Hong Konga i Njemačke.

Do sada je prodajom svoje slike zaradio više miliona eura. Novac i prodaja slika nisu mu nikakav motiv za dalji rad. On slika i slika, bez umora i zastoja.

„Njegove slike su neodoljive i nevjerovatne. Posebno je za nepovjerovati, kako pozitivne kritike dječak dobija od najpopznatijih likovnih kritičara i stručnjaka. Ljudi naprosto ne mogu vjerovati da je ove slike naslikao jedan desetogodišnji dječak”, kaže voditelj galerije, u kojoj je dječak imao posljednju izložbu.

Smail Špago

 
NovaSloboda.ba

Komentariši