Iz New York Timesa – Dosta s Dejtoncima

Dosta s Dejtoncima

Najbolji odgovor Dejtoncima je prekinuti nacionalne podijele na kojima oni opstaju. U Bosni i Hercegovini, došlo je vrijeme da se krene iza Daytona – ne mira koji je donio (velikog ostvarenja Richarda Holbrookea) – nego podjela i negiranja koje je proizveo, piše u New York Timesu Robert Cohen.

http://www.vijesti.ba/vijesti/regija/157182-New-York-Times-Dosta-Dejtoncima.html

Komentar Rogera Cohena

New York Times: "Dosta s Dejtoncima!"

T. C. 19/07/2013 12:00:00

NEW YORK / SARAJEVO – Amerikanci su svojevremeno stvorili balkansku zemlju koju čine dva eniteta, deset kantona, i državni aparat u kojem nekoliko stotina ministara upravlja nad skoro četiri miliona ljudi, ali čine malo za njih jer je njihov posao da štite vlastite privilegije.
Ti ministri na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou poznati su kao "Dejtonci", piše u komentaru u New York Timesu Roger Cohen.
Oni su nazvani tako po sporazumu iz Daytona iz 1995. godine koji je okončao najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Sporazum je zaustavio ubijanja, ali je uspostavio nefunkcionalni, višeslojni politički sistem od koga najviše koristi imaju Dejtonci i njihovi podanici.

Čovjek bi se mogao zapitati zašto tako maloj zemlji treba 14 ministara obrazovanja, Dejtonci će odgovoriti jednoglasno:
"Naravno da treba!" Neko bi se mogao zapitati zašto je nacionalna anrikorupcijska agencija potpuna smijurija i bilo bi mu rečeno: "Evropska unija insistira na tome, ali zašto bismo mi nadzirali vlastite bezobraznike?"

Dejtonci nastupaju u različitim dresovima: bošnjačkim, srpskim i hrvatskim. Oni se ne slažu oko brojnih stvari i oživljavaju gorka sjećanja na rat u kome je ubijeno skoro 100.000 ljudi. Oni se, međutim, slažu oko vlastite samoodrživosti. Oni se slažu da bi istraga nestanka stotina miliona dolara bila luckasta. Slažu se oko potrebe da se
političke stranke sačinjavaju po etnički linijama. Slažu se oko efikasnosti njihove predizborne nacionalističke retorije. I tako se propali sistem održava piše Cohen.

Nije bilo planirano da Dayron ostane zapisan u kamenu. On je zamrznuo situaciju u najtežem trenutku za međunacionalne odnose. On je odražavao stvarnost iz 1995. godine, ali nije bio dugoročna osnova za upravljanje zemljom. Dayton je, zapravo, blokirao zemlju. On je, ipak, održao mir. piše Cohen.
Bosanci – suočeni s visokom nezaposlenošću, divljajućom korupcijom, neefikasnim pravosuđem i potrebom da se pridruže sektaškim političkim strankama kako bi dobili posao u državnim firmama na koje otpada 60 posto ekonomije zemlje – glasali su pripremajući se za odlazak.

Oni su otišli u Düsseldorf, Detroit ili u Saint Louis, gdje bi se mogli deklarisati kao "Bosanci" a ne kao pripadnici određene etničke grupe. Niko više pouzdano ne zna koliko je ljudi ostalo u zemlji. Planiran je popis stanovništva. Nejasno je kada će do njega doći. Brojke su politički dinamit u zemlji u kojoj Dejtonci zavise od svojih
nacionalnih većina koje dominiraju nd manjinama, piše Cohen.

Najbolji odgovor Dejtoncima je prekinuti nacionalne podijele na kojima oni opstaju. U Bosni i Hercegovini, došlo je vrijeme da se krene iza Daytona – ne mira koji je donio (velikog ostvarenja Richarda Holbrookea) – nego podjela i negiranja koje je proizveo, piše u New York Timesu Robert Cohen.

 
(Vijesti.ba/Fena)

Young people grew impatient. They wanted to be Bosnians — not Bosniaks, or Serbs or Croats. They wanted to be citizens of their nation rather than ethnic pawns in Dayton’s blocked labyrinth.

At Srebrenica, in the Serb entity, a campaign began to register Muslims driven away from their homes, so they could vote. They did — and Camil Durakovic is now the young mayor of Srebrenica, working with a Serb deputy. Why stop there? The best answer to the Daytonians is to undercut the sectarian divide on which they thrive. Now the campaign has extended to registering all Muslims who fled the Serb entity and so change its warped politics.

In Bosnia the time has come to move beyond Dayton — not its peace (the great achievement of Richard Holbrooke) but the division and denial it has perpetuated.

 

originalni tekst na linku:

http://www.nytimes.com/2013/07/19/opinion/global/roger-cohen-enough-of-the-daytonians.html?ref=rogercohen&_r=0

 

 

Komentariši