Kad grafiti postanu umjetnost

Street art

Kad grafiti postanu umjetnost

Na zidu jedne kuću u Lajpzigu, Njemačka,  od 1991. godine stoji grafit pod nazivom „Madona sa djetetom“. Grafit je crnim sprejem „nasprejao“ francuski umjetnik Blek Le Rat. Sada je grafit dobio staklenu zaštitu i svojevrsni je primjer lijepe ulične umjetnosti.

    

Pionir street arta, francuski umjetnik Blek Le Rat, nasprejao je davne godine na zidu jedne kuće u Lajpcigu „Madonu sa djetetom“, kao znak ljubavi prema njegovoj budućoj supruzi. Godinama su se na ovom zidu i preko grafita lijepili raklamni plakati, a grafit je slučajno otkriven ovog proljeća, kad je kuća trebala biti restaurirana. Kad su radnici poskidali debeli sloj plakata, godinama ljepljenih jedan preko drugog, na zidu se ukazao crtež.

Sa vlasnikom objekta i Gradskom upravom dogovoreno je da se ovo umjetničko djelo spasi, jer je autor Blek Le Rat ,u međuvremenu, postao svjetska slavna ličnost, i jedan je od pionira street arta. Umjetnik je bio impresioniran idejom i lično je obnovio sliku, nakon čega je slika dobila staklenu zaštitu. Obnova i zaštita slike koštala je devet hiljada eura.

U međuvremenu, slika je postala znamenitost grada, pa se čak i turistički autobusi zaustavljaju pored nje, kako bi je znatiželjnici fotografisali.

Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba
 
 

Komentariši