Koliko je tuširanja zdravo?

Ljeto i ljetne žege

Koliko je tuširanja zdravo?

Tuširanje hladnom vodom na ljetnoj žegi, to je nešto što poželi svako, dok se nalazi u pokretu, na poslu, ili na ulici.
 
 

Fotograf časopisa Focus pripremio je seriju fotografija pod nazivom „Splash“, u kojima je prikazao kako hladan tuš djeluje na ljude, i neke životinje. Svima njima je na glavu prosuta kanta hladne ledene vode, i u isto vrijeme zabilježena njihova reakcija. Na prvi pogled, vrlo osvježavajuće!

Kad se preko vrućeg tijela prospe hladna voda, dešavaju se u pravilu dvije stvari:

Efekat 1: Svaka dlaka u svom korijenu ima jedan mišić, koji se tom prilikom zgrči. Zbog toga se javlja efekat, kod koga kažemo da smo se naježili.

Efekat 2: Krvne žile ispod kože sakupljaju se i pojačava se osjećaj zahlađenja.

Tuširati se ne treba previše. Jednom dnevno je dovoljno. Znojenjem i lučenjem kožnih masti naša koža stvara jedan zaštitni film, koji biva uništen tokom tuširanja i sapunjanja. Prilikom češćeg tuširanja, koža se isušuje. Kad ljudi skoče u bazen ili u hladnu vodu, direktno, bez prethodnog tuširanja, ili, kako je to kod nas poznato, bez prethodnog zahlađivanja, ljekari upozoravaju na pojavu problema s krvotokom kod toplo-hladnih šokova u organizmu. To je potpuno tačno. Međutim, skok u vodu sa visine, barem jedan metar, jednostavno je fenomenalno osvježenje.

Ali, nakon zahlađenja i kupanja u rijeci ili u bazenu, tuširanje je obavezno. Ako ništa drugo, zbog hlora, koji se dodaje vodi u bazenima, a hlor pojačava isušivanje kože.

(izvor:focus)

Priredio: Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba
 

Komentariši