Počinje s radom Udruženje građana „Moj Mostar“

Raja radi ono što politika neće i ne želi:
Večeras u Mostaru

Počinje s radom Udruženje građana „Moj Mostar“

Večerašnjim okupljanjem, koje će se održati u hotelu Bristol, biće ozvaničen početak rada Udruženja građana „Moj Mostar“, čija je osnivačka Skupština održana početkom jula. Udruženje je smješteno u Ljubića ulici.

„Bez obzira što godinama živimo izvan Mostara, u duši smo ostali Mostarci. Do sada smo, gradu pomagali kroz razne akcije, formirali smo i Udruženje ‘Naša djeca’, slali smo dosta hrane Narodnoj kuhinji u Mostaru… A prije nekoliko mjeseci, rodila se ideja o osnivanju ovog udruženja, jer mnogi od nas istinski žele da se vrate u rodni grad, a do tada, želimo da pomognemo koliko možemo da grad brže krene naprijed. Ideja je da se formira udruženje, koje bi okupilo Mostarce koji žive u gradu, ali i sve one koji žive daleko od njega, a koji ga istinski vole. Prije dva mjeseca, otvorili smo stranicu na Facebooku i već imamo registrovano 2.000 članova. Adaptirali smo i opremili prostor u Mostaru, dobili sve potrebne papire, tako da Udruženje može početi s radom“, kaže Nedžad Asović, predsjednik Udruženja „Moj Mostar“ u razgovoru za portal NovaSloboda.ba.

Članovi Udruženja „Moj Mostar“, kako kaže Asović, žele da nađu svoje mjesto u rodnom gradu i da, koristeći boravak u dijaspori, pokušaju naći zainteresovane kompanije da u Mostaru otvarajau proizvodne kapacitete, kako bi se smanjivala brojna armija nezaposlenih. Rad Udruženja biće usmjeren  i na druge oblasti, posebno kulturu, obrazovanje i sport

„Već smo obavili konkretne razgovore sa Ikeom, Jyskom i Elektroluxom, gdje smo naišli na razumijevanje, ali i spremnost da investiraju i otvaraju svoje pogone.  Ikea želi da otvori pogon za proizvodnju za proizvode od drveta, Elektrolux je zainteresovan za otvaranje pogona za montažu gotovih proizvoda. Javljaju nam se pojedinci i iz drugih kompanija, koji su spremni da ulože svoj kapital za pogone u Mostaru. Uspostavićemo kontakt i sa nadležnim u gradu, kako bi saznali šta su to prioriteti u privrednom razvoju, što bi i nama pomoglo u traženju potencijalnih investitora. Ali, želim posebno da naglasim, Udruženje se neće baviti  politikom, već će naš osnovni zadatak biti pomoć bržoj obnovi grada u svim segmentima života“, ističe Asović.

 

 

 
NovaSloboda.ba

Komentariši