Za mlade: Traže se učesnici na projektu „Bridge for the better beginnings“

NGO Youth Power  

Traže se učesnici na projektu „Bridge for the better beginnings“

NVO  Youth Power  iz Blagaja, u sklopu svojih aktivnosti, organizuju zanimljiv projekat, pod nazivom „Bridge for the better beginnings“, koji se sastoji od razmjene mladih ljudi iz devet zemalja Evrope. Razmjena će se obaviti od 22. do 29. avgusta, a u obzir dolaze zainteresovani sa područja Bosne i Hercegovine od 18 do 25 godina.

    

„Razmjena mladih je usmjerena na širenje razumijevanja, tolerancije i mirnog suživota među mladima iz zemalja zapadnog Balkana. Naš cilj je spriječiti osudu, nacionalnu ili vjersku netoleranciju, nositi se s prošlošću, nastaviti s procesom pomirenja, ali i ostvariti podršku za evropske integracije – u smislu da samo zajedno možemo spriječiti sukobe koji su se dogodili u prošlosti i zajedno pokušati doći do mirnog rješenje sukoba.

Vjerujemo da dugoročna vizija nije moguća bez regionalne saradnje – jer dio razmjene, naših zemalja i Češke, je primjer dobrih odnosa, koji su, takođe, bili kroz istoriju uvijek savršeni, pa zbog toga može biti neka vrsta modela za zemlje zapadnog Balkana. Mi vjerujemo da je naše savezništvo, pretežno slovenskih narodi, koji su bliski ne samo jezično nego i kulturno, može pridonijeti razvoju boljih odnosa, tolerancije i mirnog širenje ideja.

Razmjena mladih održat će se u Bosni i Hercegovini, u Mostaru, što je zapravo nadahnulo stvaranje ovog projekta, jer simbol Mostara – Stari most povezuje ne samo dvije strane, nego i dvije nacije, dvije vjere. Sam po sebi predstavlja stabilnost i mir u regiji i baš iz tog razloga se nadamo da će naš projekt pomoći u stvaranju „mosta za boljih početaka“.

Razmjena mladih trajati će šest dana, a u nju će biti uključeno devet zemalja – Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Slovenija, FYRO Makedonija, Crna Gora, Kosovo (pod Rezolucijom 1244/1999) + Češka i Slovačka.

Vjerujemo u novu generaciju koja će razbiti led i nastaviti stvarati istoriju kroz toleranciju i kompromis, bez sukoba.

Projekat pokriva: 100 posto plaćen smještaj / puni pansion + 70 posto putnih troškova.

Ako se zainteresovani, pošaljite nam svoj CV i motivacijsko pismo (u nekoliko rečenica opisati zašto želite učestvovati u ovom projektu) na e-mail: ngo.youth.power @ gmail.com.

Rok za prijave je do 18.08.2013. godine“, poručuju iz NVO Youth Power iz Blagaja.  
 

 
NovaSloboda.ba
 
 

Komentariši