Evropa otkriva plaže na kućnom pragu

Uz ljetne žege

Plaže na kućnom pragu

Temperature širom Evrope već nekoliko dana uzastopno prelaze 35. podiok skale. Očekuje se da će tokom narednih dana biti postavljen novi rekord temperature u Njemačkoj. Prije trideset godina, 27. jula 1983. godine, izmjerena je tempertura od 40,3°C u hladu.
 
 

Evropljani su do sada u vrijeme ljetnih praznika i raspusta hrlili za suncem prema jugu. A od ovoga ljeta sunce i temperature sa juga dopiru daleko na sjever i stvaraju slike i prilike koje su neuobičajene u ovim krajevima Evrope. Na plažama, na morskoj obali, počevši od Belgije i Holandije, pa na sjever, preko Danske, sve do Norveške, ovih dana plaže su pune. Ljudi koriste vremenske prilike, otkrivajući plaže u neposrednoj blizini, na moru, na rijekama, na jezerima. U centru Pariza, na uređenoj plaži na obali Sene, ne može se naći mjesta da se prostre peškir.

Neuobičajene su ovo prilike  i za naše ljude, koji zadnjih dvadesetak godina žive u sjevernim zemljama Evrope, a još se nisu zaputili prema jugu.

U norveškom gradu Kristiansandu, plaža je puna, more je dostiglo temperaturu 22°C. Za mnoge je to bio prvi izlazak na more, kupanje i sunčanje, u vodama sjevernih mora.

Slične vijesti stizale su prije izvjesnog vremena i sa druge strane zemljine kugle, sa Aljaske, gdje su plaže, takođe, bivale prepune.

Vrijeme se mijenja, a i vremena, a sa vremenima i navike.

Smail Špago

 
NovaSloboda.ba
 

Komentariši