U Kini, najpuniji bazeni na svijetu!

Kako na kraj sa žegom?

U Kini, najpuniji bazeni na svijetu!

Žege su, po svoj prilici, svuda okolo zemaljske kugle. Kako se osvježiti i pobjeći od vrućine. Naravno u vodu. Rijeka, jezero, bazen, more. Šta je kome na raspolaganju i prema mogućnostima.  U Kini je i to drugačije nego kod nas.

    

Fotosi su napravljene u takozvanom Mrtvom moru u Kini, jednom ogromnom bazenu sa slanom vodom u mjestu Suining u provinciji Sechuan. Mrtvo more dobilo je naziv po istoimenom moru na Bliskom istoku, a u stvari je jedan bazen u zabavnom parku, u kome voda sadrži ekstremno visoki procenat soli. Region Sechuan u Kini je, inače, poznat po ogromnim podzemnim nalazištima soli. Voda u bazenu sadrži čak 22 procenta soli. Zbog toga, plivači praktično lebde na vodi. U ovom bazenu, istovremeno, se može osvježiti i do 10 hiljada posjetilaca, pa je po tome ovo zasigurno najveći bazen na svijetu, a kako fotosi pokazuju i najpuniji.

Najveći broj Kineza ne zna plivati, pa su zbog toga svi opremljeni šlaufom, ili nečim sličnim, što ih može održavati na vodi.

Proteklog vikenda, u ovom bazenu našlo se, istovremeno, čak 15 hiljada posjetilaca. Sve jedan na drugom. Onaj ko ima strah od blizine i dodira drugih ljudi, dok su u vodi, na ovakvu vrstu osvježenja ne može računati. A i oni rijetki, koji znaju plivati, mogu zaboraviti na rekreativno plivanje po dužini bazena. Ronjenje je strogo zabranjeno, a posjetiocima su na raspolaganju tobogani i vještački talasi.

Bazen je površine od 30 hiljada kvadratnih metara, što je otprilike kao četiri fudbalska stadiona. Znači, po posjetiocu, svega dva do tri kvadrata.

Zabava na kineski način.

(izvor: bild)

Priredio: Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba
 

Komentariši