Zašto se ne obnovi kuća Mujage Komadine i ispred ne postavi bista?

(objavljeno na novasloboda.ba)

Grupa Mostaroljubaca

Zašto se ne obnovi kuća Mujage Komadine i ispred ne postavi bista?

Povodom nedavne peticije za postavljan je spomenika nekadašnjem gradonačelniku Mostara Mujagi Komadini na trgu Musala, koja je u završnoj fazi obnove, dobili smo, na e-mail redakcije, pismo, potpisano kao „Grupa iskrenih Mostaroljubaca“, koje objavljujemo u cijelosti.

    

Ovih dana, svjedoci smo aktivnosti provođenja peticije oko podizanja spomenika Mujagi Komadini na Musali u Mostaru. Građanima je ponuđena peticija da se svojim potpisima izjasne da žele taj spomenik u Mostaru, i to baš na Musali.

U ovim vremenima, svakako je pozitivno da se o nekadašnjem najpopularnijem Mostarcu govori i da mu se, konačno, želi odati dužna počast, koju, nažalost, u prethodnim vremenima nije dobijao.

Međutim, nama malo starijim Mostarcima bode oči jedna činjenica, a koju nisu obuhvatili oni koji su pokrenuli inicijativu o postavljanju spomenika.

Već dvadeset godina, kao ruglo u sred grada Mostara, stoji neobnovljena kuća Mujage Komadine. Malo starije generacije sjećaju se da su tokom godina nakon Drugog svjetskog rata u ovoj kući obitavale ustanove kulture, na usluzi svim građanima i omladini grada Mostara.

Generacije Mostaraca su u sedamdesetim godinama vrlo rado dolazili u ondašnji Dom omladine, na igranke u bašti, iza objekta, ili u disko klub, u podrumskim prostorijama, ili posjećivale izložbe i večeri poezije, koje su se vrlo često održavale u auli objekta.

Mnogi ni tada, a ni danas, nisu znali da je taj objekat, ta kuća, bila kuća nekadašnjeg gradonačelnika Mujage Komadine. Nakon Doma omladine, u osamdesetim godinama prošlog vijeka u istoj kući je bila smještena Univerzitetska biblioteka, u kojoj su se održavale i kulturne manifestacije od interesa za grad i ondašnji univerzitet.

Ako se ovih dana provode aktivnosti, u obliku peticije, da se od gradskih vlasti grada Mostara zahtijeva da se ovaj Grad na neki način oduži svom nekadašnjem gradonačelniku, za sve ono što je za vrijeme njegovih mandata na mjestu prvog u ondašnjem gradu Mostaru, pa između ostalog, lobirao i samog cara i kralja Austrougarske monarhije, Franca Jozefa I, da dođe u posjetu gradu Mostaru, i da se u to vrijeme u gradu Mostaru napravio niz značajnih objekata, koji su i dan danas u funkciji i čine nezaobilaznu sliku grada Mostara, onda bi, po našem mišljenju, bilo vrijednije za današnji Grad Mostar da se obnovi kuća Mujage Komadine na nekadašnjem Korzu, na današnjem šetalištu, da obnovljenu kuću pretvore u Gradski muzej ili u Univerzitesko/Sveučilišnu biblioteku/knjižnicu, Dom mladih, koji bi stajali na raspolaganju svim građanima Grada Mostara, i da se tek onda, pred tu kuću postavi pomenuta bista Mujagi Komadini.

Jer, tu je mjesto bisti Mujagi Komadini, a ne na Musali.

Samo, treba biti pošten pa reći, to se ne uklapa u zagovornike ideje o Mostaru kao stolnom gradu Hrvata. Kako bi onda jedan Bošnjak, po imenu Mujaga Komadina, mogao stajati u tzv. Zapadnom Mostaru? Toga su morali i trebali biti svjesni i zagovornici pisanja peticije. Čini se da je njima cilj bio dodvoravanje gradonačelniku, koji je jedva dočekao da se bista postavi na Musali. Ili su u pitanju jeftini politički poeni grupe ljudi, koji, ionako, nemaju nikakav ugled u gradu, jer se zna u čiju tikvu pušu!

Grupa iskrenih Mostaroljubaca

 
NovaSloboda.ba
 

Komentariši