Flyboard – Ekstremna zabava na vodi

Flyboard

Ekstremna zabava na vodi

Flyboard ili leteća vodena raketa, podiže vas kao da imate krila. Leonardo di Caprio je već isprobao ovu spravu na Ibizi. Flyboard je trend sport ovog ljeta. Ako je neko već mao želju da napravi nešto između letenja na krilima i Ironmana, onda je „flyboard“ upravo igračka za takvo nešto.

    

Kako funkcioniše ova naprava, koliko košta ova vrsta zabave i gdje je moguće oprobati, podignuti se u zrak uz pomoć vodenog mlaza? Sa ovim futurističkim sportskim uređajem može se i surfati, i letjeti, i podići u vis i do 10 metara iznad vode. Doživljaj pun adrenalina.

Prvi uređaj ovakve vrste napravljen je 2001. godine, a gdje bi drugo nego u Kini. A u ovih 12 godina, toliko se napredovalo u njegovom korištenju, da je prije godinu dana, u Dohi u Kataru, bilo održano prvo Svjetsko prvenstvo. Sakupilo se 50 učesnika iz 17 zemalja. Prvi svjetski šampion postao je jedan Francuz.

Za razliku od Jetpacka, takozvane leteće rakete, ovaj uređaj se ne stavlja na leđa, a kako mu ime kazuje, postavlja se ispod noga, kao daska za snijeg ili za lebdenje. Da bi se ovim moglo podignuti u vis, kroz jedno crijevo upumpava se voda, kao kod vatrogasnog šmrka. Crijevo je pričvršćeno na jedan vodeni skuter, od najmanje 100 KS. Letom se upravlja pomoću upravljača, koji letač drži u ruci. Mogući su skokovi do 10 metara, ali i raznovrsne akrobacije. Izvježbani sportisti mogu lebdjeti i po nekoliko minuta.

Za koga je namijenjen ovaj uređaj i da li je ovaj sport opasan?

Uređaj mogu koristiti svi iznad 18 godina, koji imaju normalan tjelesni fitnes. Prethodno iskustvo nije potrebno, ali to svakako olakšava savlađavanje ove sprave. Nekima pođe za rukom da se podignu već nakon 10 minuta vježbe, a nekima treba puno duže. I naravno, onaj ko ne pazi, može se vrlo lako povrijediti. Kod početnika letilicom upravlja jedan iskusni trener, koji se nalazi na skuteru. Ukoliko on primijeti da nešto nije u redu, može smanjiti dovod vode u crijevo.

Korištenje ovog uređaja još nije uređeno nikakvim propisima. Tamo gdje se smije voziti vodeni skuter, može se koristiti i ovaj uređaj. Mora se voditi računa o dubini vode, zbog mogućeg pada sa visine 10 metara, a za vožnju skutera treba i posebna sportska vozačka dozvola.

Uređaj se može kupiti kod prodavaca specijalne sportske opreme po cijeni 5343,10 eura.

Za one koji bi to htjeli isprobati, u Njemačkoj je to moguće u Berlinu, po cijeni 89 eura za 30 minuta, plus 10 eura za troškove benzina za skuter. Na Garda jezeru u Italiji, i u Bratislavi, u Slovačkoj, nude se probni kursevi po cijeni od 169 eura.

Kome je to skupo u Evropi, može otići u Dubai, u Abu Dhabi, gdje jedan sat uživanja na flyboardu košta samo 60 eura.

Kome nije daleko, i skupo…!?

Priredio: Smail Špago

 

 
NovaSloboda.ba
 
 

Komentariši