Serija Sulejman

…na Sulejmana i Hurem smo skoro zaboravili u ovoj ljetnoj vrevi i žegi…ali dolazi septembar…ponovo će u naše domove…kod nas sa onog mjesta, gdje se proljetos stalo…a u Turskoj će tada početi emitovanje četvrte sezone…U jučerašnjem Süddeutsche Zeitung, serijom su se pozabavili i Nijemci…naravno sa njihovog aspekta…

.

.

.

.

Serija Sulejman

Harem je bio obrazovna ustanova

Kako tursko sudstvo pokušava pisati scenario za jednu od najpopularnijih serija.

 

 

 

 

 

 

Da li je sultanija Hurem stvarno bila takva? Da li je omiljena supruga gospodara Osmanskog carstva sultana Sulejmana, ljepotica Hurem, bila oteta u Ukrajini i dovedena na dvor? Da li je ona prilikom kupanja u hamamu dobila slom živaca i da li je ošamarila jednu djevojku iz harema? Da li joj se kosa boje karamela lijepila uz glavu, kao kod zmije? I da li je stvarno pričala turski jezik sa njemačkim akcentom?

Sve ovo, sultanija Hurem radi u seriji „Veličanstveno stoljeće“,  „Mehtusem Yüzil“, u jednoj vrlo diskutabilnoj, ali u isto vrijeme i najuspješnijoj televizijskoj seriji svih vremena u Turskoj. U toj seriji, princ Mehmet, prvi sin sultana Sulejmana i sultanije Hurem, nakon ljubavne igre u svojim odajama, povezuje samo svilenu maramu oko bokova, sa pokretima tinejdžera, još sa znojem na prsima, dolazi na vrata spavaće sobe i zapovijeda evnuhu da njemu i njegovoj ljubi donese nešto za jelo! Da li je to sve to bilo baš tako na sultanskom dvoru?

Međutim, to niko ne zna. Sultan Sulejman je vladao Osmanskim carstvom vrlo davno, od 1520. do 1566. godine. O njegovim ratovima sve se zna, osvojio je i Bagdad i Beograd, opsjedao Beč, a Mađarsku priključio njegovom carstvu. Ali, o svakodnevnom životu na njegovom dvoru, u haremu, niko ništa ne zna. Nekada nije bilo uobičajeno da se u visokim društvima priča o ženama, a kamoli da se o njima nešto piše. Sve što danas znamo o ženama, koje su nekada živjele na sultanskom dvoru, potiče iz kazivanja tadašnjih evropskih putnika, diplomata, pretežno Venecijanaca. Jedan italijanski diplomata opisao je sultaniju Hurem, uz ne baš pretjerano poštovanje, kao jednu „vrlo inteligentnu damu“.

Zbog toga su tvorci serije „Veličanstveno stoljeće“ mnoge detalje morali smisliti, izmisliti, kako bi uopšte mogli prikazati mnoge detalje i intrige iz svakodnevnog života na sultanskom dvoru. U seriji je prikazano mnogo više toga, nego osvajačkih pododa samog sultana Sulejmana. Serija se prikazuje od početka 2011. godine. A gledaocima se mnogo dopada način istorijskog fabuliranja.

Glumica Meryem Uzerli, koja je glumila sultaniju Hurem do ovog ljeta, rođena je u Njemačkoj. Zbog uloge u seriji morala je ekstra učiti turski jezik, a za potrebe serije morala je turski pričati sa ukrajinskim naglaskom. Činila je to vrlo uvjerljivo, glumeći zajedno sa šarmantno mrzovoljnim Halitom Ergencom, u ulozi sultana Sulejmana.

Serija je jedna vrsta turskog „Sex and the City“, a u narednim epizodama trebao bi se pojaviti i Brad Pitt, u jednoj gostujućoj ulozi. Svake srijede uveče, seriju prati jedanaest miliona televizijskih gledalaca i to ne samo u Turskoj. Seriju je otkupilo 45 zemalja, od centralne Azije, preko Balkana do Rusije.

Mnogi Turci su mišljenja da se o padišahu i haremu nije trebalo ništa izmišljati, kad se ionako ništa ni ne zna. A ako se već nešto moralo izmišljati, onda molim lijepo, „sa nacionalnim i duhovnim vrijednostima i porodičnom strukturom“, koja odgovara turskom društvu. Ova formulacija potiče iz tužbenog zahtjeva protiv televizijske kuće Show TV. Tužba je slijedila nakon što je Regulatornoj komisiji za privatne radio i TV stanice (RTÜK), u prva tri mjeseca nakon početka emitovanja serije stiglo preko 70 hiljada pritužbi građana. Sud je izrekao kaznu od 300 hiljada eura, a kuća Show TV je uložila žalbu i ove sedmice se očekuje konačno rješenje od strane Višeg suda.

Premijer Recep Tayyip Erdogan mogao bi se radovati. On nije ljubitelj serije.

„Naši preci nisu bili takvi“, govorio je često.

Erdogan se lično pobrinuo da se prikazivanje serije zabrani na letovima Turkish Airlinesa, gdje su se redovno prikazivale epizode serije, u početku emotovanja na TV. Prijedlog zakona o potpunoj zabrani prikazivanja serije je propao na parlamentu. Očigledno, mnogi poslanici vjerovatno i sami uživaju u ovoj seriji, srijedom naveče.

Erdoganova nesklonost seriji može na jedan način biti i razumljiva. Vatrene scene iz hamama ne dopadaju se konzervativnim političarima. Pogotovo kad s jedne strane, svi glumci iz serije, nakon snimanja izađu na demonstracije u Gezi park i priključe se uličnim demonstracijama. S sa druge strane, Erdogan je uzeo sebi za pravo da je nakon decenija kemalističke Osmanofobije on sam izazva novi talas Osmanofilije. To se nije dopalo nekim susjednim hrišćanskim zemljama, kojima Sulejman nije ostao u baš najboljem sjećanju.

Istoričari Erdoganu pripisuju samo površno poznavanje istorije. Ali, on je definitivno ima  jasnu predstavu kako su živjeli njegovi Osmanski preci.

„Sultan Sulejman je 30 godina njegovog života proveo u sedlu“, rekao je Erdogan još prošle godine, dok je trajao postupak na sudu. „On nije život provodio u palati, kako to serija prikazuje. To morate dobro znati i razumjeti. Ko se pokušava igrati sa vrijednostima ovog naroda, njemu će narod odgovoriti pravnim sredstvima“.

Presuda Danistaya, Vrhovnog suda Turske, sada pokazuje, kako bi trebala izgledati ljubav u Osmanskoj prošlosti. Prvo: Scene u haremu, u kojima se kontrolišu grudi i zubi kod novopridošlih djevojaka, moraju se izbaciti. Takve scene „utiču na mentalni i moralni razvoj djece i omladine“. Drugo: Da je ljubavna konkubina gospodara, sultanija Hurem, uhvaćena u jednoj crkvi, u njenoj slavenskoj domovini, obična je laž, i to samo pojačava laži Evropljana, da su Turci obični varvari. Podanici Sulejmana nikad nisu oteli ni jednu djevojku  iz neke božije kuće. Treće: Harem nije bio utočište seksualne razuzdanosti, nego „ozbiljna obrazovna ustanova“, u kojoj su žene podučavane umjetnosti, muzici i nauci. Osim toga, kostimi koje nose glumci, ne odgovaraju predstavi koju turski narod ima o Osmanskoj istoriji.

Srećom, i sudije su same ukazale na neke greške učinjene u seriji, kao, Sulejmanov harem je u počeku serije bio u Eski Saraju, a onda nakon dvije godine, odjednom se pojavljuje u Topkapi palati. U septembru će početi prikazivanje četvrtog dijela serijala. Vjerovatno će biti manje scena iz hamama, vjerovatno će biti manjih izmjena na kostimima.

Ali, borba o tome, kako je izgledala Osmanska prošlost, još ni blizu nije odlučena.

(izvor: SDZ)

Priredio: Smail Špago

 

 
NovaSloboda.ba
 
 

Komentariši