Apsurdi uvoza bistre vode

Ovih dana u našoj štampi je objavljen tekst o uvozno-izvoznim poslovima BiH u prvih šest mjeseci ove godine. Upoređivati ih sa nečim drugim i nekim drugim nećemo. Šta je tu je.
Nek o tome govore stručnjaci iz te oblasti. Spomenućemo ovdje samo nek cifre, pa ko voli nek analizira. Ono što bode oči je uvoz flaširane vode? Dalje nećemo komentarisati. Dubioza kolektiv, naša mostarska muzička grupa nedavno je izdala album pod nazivom “Apsurdistan”.
Ko nije slušao nek posluša. I tu se nalazi odgovor na ova pitanja.

 

[IMG]http://i39.tinypic.com/2enanbo.jpg[/IMG]

Kao prilog apsurdnom uvozu vode, evo fotografija naši bistrih rijeka, kako je to nekada opjevala Jadranka Stojaković: “Bistre vode Bosnom teku”, a i Hercegovinom naravno.

Bistre vode, mutna pamet.

Ne znam uopšte, što će nam uopšte flaširana voda, kad se vode možemo napiti iz svake česme?

[IMG]http://i41.tinypic.com/25h1dsj.jpg[/IMG]

A evo i izvoda iz teksta objavljenog ovih dana:

U prvih šest mjeseci ove godine iz BiH je izvezeno robe u vrijednosti od 4,3 milijarde KM. Uvoz je neznatno prešao sedam milijardi KM te je ukupan deficit smanjen na 2,8 milijardi KM.Pokrivenost izvoza uvozom je 60,9 posto. Izvoz BiH u prvih šest mjeseci ove godine porastao je za 8,37 posto. Uvoz je znatno smanjen.

 

[IMG]http://i40.tinypic.com/262l4pl.jpg[/IMG]

U prvih šest mjeseci u BiH je uvezeno nešto više od 50 miliona KM vrijednosti vode, a nje u izobilju imamo u BiH. Apsurdno je i da smo uvezli i 56 miliona KM struje, nešto više od
60 miliona KM piva, 55 miliona KM čokolade…
Ovo su podaci za prvih šest mjeseci. Dakle, do kraja godine radi se o stotinama miliona KM uvoza samo na ovim stavkama.

No, stvarnih poboljšanja rasta proizvodnje i zaposlenosti zapravo nema. Faktički, za nešto bolju sliku možemo zahvaliti dragom Bogu, a ne aktivnostima vlasti? Ekonomija BiH više ovisi o Božijoj volji, promjenama klime i slično, što pokazuje koliko je stanje loše. Investicije su na sramotno niskom nivou, čak i u poređenju sa zemljama u okruženju. Nema novih ulaganja, nema osvajanja novih tržišta, praktično nema ekonomskih reformi…

 

[IMG]http://i41.tinypic.com/2na8rrm.jpg[/IMG]

(iz VTK, Dnevni Avaz)

Komentariši