Sulejman

Lagano navikavanje na novu Hurem, nakon početnog negodovanja

Dok je kod nas prošle sedmice počelo emitovanje nastavaka epizoda iz serije „Sulejman veličanstveni“ nakon ljetne pauze, u Turskoj je prošle srijede emitovana prve epizode četvrte sezone serije „Veličanstveno stoljeće“. Opšti je utisak da se gledaoci, nakon negodovanja zbog uzimanja nove glumice, lagano navikavaju na izgled nove sultanije Hurem.

Prva epizoda finalne sezone „Sulejmana Veličanstvenog“, serije koja je zaludjela više od 240 miliona gledalaca u preko 60 zemalja širom svijeta, premijerno je prikazana na turskom kanalu Star TV. Mnogi ljubitelji serije su s nestrpljenjem isčekivali nastavak serije, pogotovo da vide novu Hurem, odnosno glumicu Vahide Gordum, koja je ljetos zamijenila Meryem Uzerli u ulozi sultanove najveće ljubavi, gospodarice harema i najuspješnije spletkarošice u palati Topkapi.

Vidjevši je u posljednjim sekundama finala treće sezone, kada je kao nova Hurem progovorila svega tri rečenice, turski gledaoci su producentsku kuću TIMS zasuli negodovanjem na račun odabira nove glumice. Međutim, sudeći prema reakcijama nakon najnovijeg nastavka, mišljenje gledalaca se polako mijenja. Većina ih je primijetila koliko su se šminkeri i frizeri potrudili da Vahidu učine što sličnijom Meryem, a kostimografi da odaberu puno raskošnije kostime, uveliko se hvali Vahidin glumački talenat, jer glumi zreliju i strožiju Hurem, koja je sada majka već odraslih sinova, kandidata za prijestolje, i kćeri na čiji ugled mora itekako paziti.

Pohvale su dobili i novi režiseri, zbog novog pristupa prikazivanja posljednjih Sulejmanovih trenutaka, kostimografi i scenografi, kao i producenti za odabir novih glumaca.

U četvrtoj sezoni, Sulejmanove odrasle sinove tumače mlade nade turskog glumišta, Engin Ozturk (princ Selim), Aras Bulut Iyemli (princ Bajazid) i Tolga Saritas (princ Džihangir), dok od prve epizode upoznajemo i četiri nova lika, koji će biti zaduženi za nove nemire u Sulejmanovoj dinastiji.

Tako Mustafinog najboljeg prijatelja Atmadžu tumači Sarp Akkay, Mustafinu novu simpatiju Nurbanu igra Merve Bolugur, četvrtu sultanovu sestru, sultaniju Fatmu, tumači Meltem Cumbul, dok će Berrak Tuzunatac biti Barbarosina kći Mihrunisa.

Istovremeno se užurbano snimaju finalni nastavci priče o veličanstvenom Sulejmanu, koji će gledaocima prikazati posljednje dane života najpoznatijeg sultana Osmanskog carstva, te dočarati dvorske igrice koje su itekako uticale na živote svih članova njegove porodice, a najviše u borbi sultanovih sinova za prijestolje.

Priredio: Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba
 

Komentariši