Je t’aime…i nakon 45 godina

Jane & Serge

Je t’aime…i nakon 45 godina

Novobjavljena fotomonografija „Jane&Serge“ izlistava slike jedne velike ljubavne priče, između Jane Birkin i Sergea Gainsbourga, sa kraja šezdesetih godina.

    

Jane Birkin još uvijek može biti kapriciozna djevojčica, sa kraja šezdesetih godina, kada je čitav svijet vrtila oko malog prsta.

Prošlo je tačno 45 godina od kako se upoznala sa francuskim kantautorom Serge Gainsbourgom i kratko nakon toga s njim snimila veliki svjetski hit „Je t’aime…moi non plus“. Prošle su 32 godine od kad je Jane napustila Sergea, a i 22 godine od kako je Serge umro.

Od tada je Jane, kojoj je danas 66 godina, glavni izvršilac njegovih djela. Ona snima albume s njegovim pjesmama i nastupa s njima. U jednoj kući s vrtom, u 5. Arrondissement, opštini u Parizu, napravila je nešto kao Gainsbourgov mauzolej. Posvuda, na zidovima, vise njegove slike, rukopisi njegovih pjesama, njegove knjige i ploče složene su u regalima.

Ovih dana, iz štampe je izišla jedna skupocjena fotomonografija „Jane&Serge”, kojom je njen brat Andrew ovjekovječio ovu veliku ljubav.

A ona, upravo sad, nema volje pričati o Sergeu?

Jane Birkin je, u međuvremenu, postala baka. Ali, ako zatvorite oči, i samo je slušate, zvuči vam kao teenager. Kad priča, riječi frcaju, kao da padaju sa vodopada, preskače s teme na temu, tvrdi nešto, a kratko nakon toga sama sebi protivriječi. I naravno, priča o Sergeu. O njenoj prvoj noći s njim, kad su se vucarali od kluba do kluba, a kad ju je Serge konačno uvukao u jednu hotelsku sobu, srušio se na krevet mrtav pijan i zahrkao iste sekunde. Slijedile su njihove najljepše godine, ona je snimala, a Serge je sjedio sa strane, i pisao njegove najljepše pjesme. Prijateljstvo, koje je on sklopio s njenim bratom, porodična sreća sa Kate, njenom kćerkom iz braka sa filmskim kompozitorom John Barryjem, zatim druga kćerka Charlotte, njeno dijete sa Sergeom.

Ali, i kasnije, ružne i loše godine, kada je Gainsbourg sve više pio, i kada je ona bivala sretna, ako bi uopšte pronašo put do kuće, ali ne zna više, da li je to stvarno bilo istinito, ili su to samo priče, koje je ona bezbroj puta do sada ispričala.

J„ane&Serge” prezentira njihovu priču u stilu jednog porodičnog albuma. Andrew Birkin je danas filmski scenarist. Kada je njegova sestra krajem šezdesetih gosina iz Velike Britanije preselila u Francusku, tada je bio samo tragač za lokacijama za film o Napolenu, koga je režiser Stanley Kubicka želio snimati.

U stvarnosti, monografija bi se mogla zvati i „Jane&Serge&Andrew”. To je story, koja je mnogo više od one vječne priče o ljepotici i zvjeri, o umjetniku i njegovoj muzi. To je jedan moderni porodični roman. Ne samo zbog toga što je Andrew uvijek bio prisutan, pa čak i na medenom mjesecu. Prije svega, jer je Jane bila i ostala Sergeova najveća ljubav.

Gainsbourg je uvijek želio biti najveći u Parizu, biti utjelovljenje svega onoga kako on vidi ovaj grad, snaga zavođenja, nekoreknost, samovolja i tradicionalna ljubav. A s druge strane, interesantna je hladnoća tri kćerke Jane Birkin, opuštenost fotografkinje Kate Barry (46), njene polusestre, glumice Charlotte Gainsbourg (42) i šarmantne Lou (31), treće Janine kćerke sa režiserom Jacques Doillonom, koja je pjevačica i glumica.

„Jane&Serge” je interesantna priča o istoriji ove priznate i kreativne patchwork familije.

(izvor:Spiegel)

Priredio: Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba
 

Komentariši