Kupus je i hrana i lijek

Idealna zimska namirnica

 
 

 

Osim što ga svi rado jedu, dokazana je i njegova ljekovitost. Kupus je dragocjena namirnica zbog sa­držaja tartronske kiseline koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljikohidrata u mast. To ga čini poželjnom namirnicom za smanjenje tjelesne težine.

Dobar kupus nema velika rebra, a tanko lišće mu je savijeno u tvrdu glavicu. Kod nas se koristi uglavnom bijeli, a nešto manje crveni kupus.

Svim vrstama zajednička je niska kalorijska vrijed­nost, bogatstvo vitaminom C i zaštitnim materijama iz grupe indola, koje snižavaju aktivne koncentracije estrogena koje utječu na pojavu tumora dojke.

Vrlo je bogat vitaminom C te je dovoljna samo jedna šolja isjeckanog kupusa da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma. Sadrži i minerale: kalij, željezo, magnezij, sumpor i bakar. Kupus s crvenim listovima sadrži više vitamina nego onaj sa zelenkastim.

(avaz)

Komentariši