„Zmajevi” uz podršku navijača Brazila?

Protiv Argentine

„Zmajevi” uz podršku navijača Brazila?

Neke okolnosti jednostavno idu na ruku Zmajevima. Prema rasporedu susreta na Mundijalu, „Zmajevi” će prvu utakmicu igrati na Marakani protiv Argentine, trenutno trećom reprezetacijom na svijetu. Obzirom na dugogodišnje rivalstvo između Brazila i Argentine, za očekivati je da će domaći navijači na ovoj utakmici mahom dati podršku našim „Zmajevima”.

    

Pažnja čitave svjetske javnosti, kad je u pitanju Mundijal, svakako će biti okrenuta utakmici otvaranja Mundijala, koju domaćin Brazil igra protiv Hrvatske u Sao Paolu, a odmah nakon toga, pažnja će se preusmjereti i prema prvoj utakmici na Marakani, na kojoj se može oöekivati da će se veliki broj navijača iz Brazila naći na strani „Zmajeva”.

 

Nakon što je poznate sve oko grupa i rasporeda utakmica Mundijala, iz pojedinih reprezentacija već stižu ozbiljne, ali i očajavajuće primjedbe, tako da se oko Mundijala već sada dižu veliki talasi.

Amerikanci smatraju da su dobili najtežu moguću grupa, a Englezi već sada pozivaju fudbalskog svevišnjeg u pomoć. Sam čin izvlačenje grupa, u Italiji je, prema izvještajima iz tamošnje štampe, već izazvao skandal. Razdaljine između stadiona u Natalu, Manausu i Recifeu iznose 14.270 kilometara. Vjerovatno, prostorno najteži žrijeb svih vremena.

Nijemcima posebno teško pada što svoje utakmice igraju u sred džungle. Španci ovaj Mundijal počinju reprizom finala iz 2010. godine, protiv Holandije. Dok Englezi, već sada, samo pričaju o znoju i strahu od putovanja u nepoznato, a na stranicama njihove štampe pojavljuje se naslov „Rumble in the jungle”, asocirajući na jedan novinski naslov uoči jednog davnog boks meča za svjetsku titulu. U novinama se prikazuje karta Brazila sa unesenim  prosječnim temperaturama i procentima vlažnosti za mjesec juni. Sve ukazuje na to da neke reprezentacije već sada traže dlaku u jajetu i pripremaju odgovore za eventualni neuspjeh na Mundijalu.

„Zmajevi” su neopterećeni svim tim stvarima. Već su postigli mnogo, a otvorena su im vrata za mnogo više, bez ikakvog imperativa moranja. Kako se može čitati u štampi, naši navijači, naravno, oni koji su u mogućnosti, već najavljuju odlazak u Brazil. Koliko god da ih bude, baš na prvoj utakmici na Marakani, imaće veliku pomoć domaćih navijača.

Neka se „Zmajevima” posreći.

Smail Špago

 
NovaSloboda.ba

Komentariši