Eddie the Eagle

Ko se još sjeća ZOI Calgary 1988.

Bilo nam je lijepo u Sarajevu, doviđenja u Calgaryju!

 

Ski-skakač zabavlja ponovo

Bez sumnje najslabiji skakač svih vremena našao se ponovo među svjetskom skakačkom elitom.

    

„Eddie the Eagle” ili Edi-orao skočio je ponovo sa jedne skakaonice. Doduše, to je bila samo sa jedne mini skakaonice u podnožju velike skakaonice u Obesdorfu, a na radost ljubitelja skijaških skokova, koji ga još pamte. U Obersdorfu se pojavio kao nosilac reklame za jednog sponzora, a skakao je zajedno sa najmanjom djecom.
 Njegovo pravo ime je Michael Edwards, Jedini je skakač iz Velike Britanije, uopšte. Pojavio se na Zimskim olimpijskim igrama u Calgaryju, daleke 1988 godine, kada je na skakaonicu izašao sa ogromnim naočalama, kojima je skrenuo pažnju na sebe. Odmah je postao ljubitelj i publike, ali i televizijskih gledalaca. Najbolji rezultat koji je ikada postigao u životu je 73,5 metara. Bez obzira što je tada na Olimpijadi zauzeo posljednje mjesto, na aerodromu ga, je po povratku, dočeklao 10 hiljada oduševljenih navijača. Ni dan danas nije izgubio oreol ikone zimskog sporta.
 Ovaj, danas pedesetogodišnjak, pojavio se iznenada, nakon više godina odsustvovanja sa skakaonica. I danas, kao i nekada, zaokuplja pažnju publike. Da li će se u narednim danima popeti na neku malo veću skakaonicu, potpuno je neizvjesno, jer mu nedostaje skakačka praksa. Ali, za reklamu i novac, sve je moguće.
Nakon ovog prvog, malog skoka u Obersdorfu, Edi-orao pokazao je svoju bolju (ne sportsku) stranu. Svoju popularnost potvrdio je nestašnim osmijehom govoreći:

„Bilo je dobro. Skočio sam, a ništa nisam slomio. To je sad najvažnije!”
Od Edija ćemo i na narednim skokovima vidjeti još ponešto. A i Zimska olimpijada u Sochiju je na pragu.
 Prvog dana turneje Četiri skakaonice pobijedio je Švajcarac Simon Ammann, ispred Norvežanina Andersa Bardala, Austrijanca Thomasa Dietharta i Slovenca Petera Prevca, pred 25 hiljada gledalaca. Turneja se nastavlja na skakaonici u Garmisch-Partenkirchenu u utorak i srijedu.
Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Komentariši