Slike u snijegu

Neobična umjetnost

FOTO: Slike u snijegu

Simon Beck (55), umjetnik iz Engleske pravi neobične slike, a podloga za izradu njegovih slika su ravne netaknute sniježne površine. Gotove snježne slike odmah fotografiše i tako ih prodaje.
 
 
Jedan vrlo neobičan i neuobičajen način umjetničkog stvaralaštva, pravljenjem slika na snježnim površinama, pronašao je ovaj umjetnik iz Engleske. Podloga za izradu njegovih slika su mu ravne, netaknute površine pokrivene snijegom.
Dok govori o svojoj umjetnosti najčešće spominje strpljenje.
„Da bi jedna ovakva slika u snijegu bila završena, često mi je potrebno deset i više sati napornog rada. Slika sa kockama nastala je u mjestu Les Arc, u francuskim Alpama u blizini Mot Blanca. Površina slike je veličine tri fudbalska igrališta. Najprije izrađujem skicu buduće slika na snijegu. Nakon toga, tražim pogodno mjesto, po planinama Evrope, a ljeti na planinama Južne Amerike, jer je tada tamo zima. Kad nađem odgovarajuću površinu, prvo jednim štapom markiram centar, a onda počinjem sa radom. Sve što mi treba od pribora su skijaški štapovi i dobre zimske cipele. Slika nastaje gazanjem po snijegu. Kad je slika ‘izgazana’ i završena, pravim fotose i tako ih prodajem. Jedan francuski skijaški centar koristio je moje sniježne slike za svoj logo. Najbolje slike pravim na površinama, ako je dan prije dobro sniježilo. Pri izradi snježnih slika, vrlo važnu ulogu igra sunce, jer pravi sjenke i konture potrebne za efekte na slici. Prije početka rada- redovno pratim vremensku prognozu. Ponekad se desi da se sunce sakrije iza oblaka i pokvari mi čitav posao, a ponekad, prije nego što završim sliku, počne padati novi snijeg, i pokrije mi posao od nekoliko sati. Tada je posebno teško, jer sav trud postaje uzaludan. A kad završim sliku i napravim fotos, više me nije briga šta će se sa slikom desiti”- objašnjava umjetnik.
(izvor:derspiegel)
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 

Komentariši