Zdrava hrana za regeneraciju jetre

Jetra zaslužuje posebnu pažnju, naročito u danima kao što su ovi…

 
 

 

Jetra je organ u tijelu koja ima ogromne regenerativne moći.

Dakle, ako ste pogođeni teškom bolesti jetre kao što je ciroza ili rak, još uvijek nije sve izgubljeno. Postoje neke namirnice za regeneraciju jetre koje mogu ubrzati taj proces. Ovdje su neke od najučinkovitijih.

 

Jabuke

Jabuke sadrže vitamin C i glukaričnu kiselinu koja pomaže da se riješite viška masnih naslaga na jetri. Kada se masti nakupe u jetri, to usporava njen rad.

 

Kelj

Kelj je zeleno lisnato povrće koje sadrži vrlo velike količine magnezija i željeza. Obje ove hranjive tvari su elementarne u procesu regeneracije jetre.

 

Kurkuma

Kurkuma je začin koji je poznat po svojim ljekovitim svojstvima. On sadrži kurkumin koji pomaže da se jetra očisti od toksina i ispere prljavština iz jetrenih stanica.

 

Češnjak i luk

I češnjak i luk su namirnice koje su izuzetno bogate sumporom. One pomažu da se oslobodite slobodnih radikala u jetri i potiču rast novih stanica.

 

Limun

Limun je dio gotovo svake detoksikacijske dijete. Svježe iscijeđen sok od limuna sadrži vitamin C i druge antioksidante. Svakodnevno konzumiranje limunovog soka pomaže u detoksikaciji masnoće u jetri.

 

Bobičasto voće

Bobice su namirnice bogate antioksidantima i one su super hrana za regeneraciju jetre. Možete jesti čitav asortiman ovog voća kako bi istjerali masti iz stanica jetre.

 

(narodnilijek)

Komentariši