U susret Sočiju

I dame lete na Olimpijadi

U program Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine uvršteno je šest novih olimpijskih disciplina, među kojima su i ženski skijaški skokovi.
 
 
 

    

Pored skokova u konkurenciji žena, na olimpijadi u Sočiju će, po prvi put, biti održana timska takmičenja u umjetničkom klizanju i sankanju, halfpipe u obe konkurencije, u aktobatskom skijanju i mješovita štafeta u biatlonu.

Ženski skijaški skokovi relativno su mlad sport, a po prvi put se nalazi se programu Zimske olimpijade. Smučarski skokovi za žene izvode se od 2002. godine, zvanična takmičenja se provode od 2003 godine, a kao olimpijski sport su prvi put izvedeni u januaru 2012. godine na Zimskim Olimpijskim igrama mladih u Insbruku, u Austriji. Sada slijedi i zvanična olimpijska premijera u Sočiju.

Skijaški skokovi za žene je pojedinačno je takmičenje, odvijaju se na „normalnoj” skakaonici od 70 metara, po istim pravilima kao kod takmičenja muškarcaca. Skače se u dvije serije: prva i  finalna. Svaka takmičarka izvodi po dva skoka i dobija bodove koji se zasnivaju na dužini skoka i estetskom, stilskom utisku. Dužine njihovih skokova kreću se oko 100 metara.

Uskoro ćemo, pored imena zvijezda muških skijaških skokova, između ostalih, sigurno čuti više o imenima, poput Irine Awwakumowe iz Rusije, Carine Vogt iz Njemačke, Eme Klinec iz Slovenije. Na olimpijadi će skokove izvoditi i mlada Njemica Giana Ernst, kojoj je tek 14. godina.
Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba

Komentariši