Dvadeset minuta šetnje!

Kretanje i zdravlje

Dvadeset minuta šetnje!

Već par minuta boravka na svježem vazduhu prebacuje moždane vijuge u veću brzinu. I to, lagano, korak po korak. Slike jednog naučnog istraživanja pružaju najbolji argument za izlazak u jednu laganu šetnju.  
 
 
 
 

    

Svako onaj ko tvrdi da mu najbolje ideje padaju na pamet dok sjedi na klozetskoj šolji, treba barem ponekad izaći na svjež vazduh! Već jedna kratka šetnja osvježava dijelove mozga, koje sjedenje na šolji nikada ne može dostići. I to lagano, korak po korak.

Naučnici koji se bave istraživanjem kretanja tokom jednog testa o ljudskoj pažnji, skenirali su ljudski mozak. Kod osoba koje su prije testa napravili barem 20 minuta hodanja na svježam vazduhu, primijećena je povišena aktivnost mozga (crvena područja na slikama). Učesnici testa koji su prije testa mirovali, učinili su za svoj mozak mnogo manje. A kad su testirane osobe nakon testa ušle u tamnu komoru, kod osoba koje su bili vani mozak je još uvijek svjetlio. Vjerovatno od toga i potiče pojam bistra, ili svjetla glava. O bistrim glavama pisali su mnogi, a najjednostavniji stih napiso je Johann Wolfgang Goethe, koji je, takođe, bio bistra glava, što mu ne mogu poreći ni najokorjeliji ljubitelji stolice i sjednica.
„Otišao sam u šumu / samo zbog sebe / ništa nisam tražio / a našao sam smisao”.
Zbog toga je Goethe imao pravo?
Njemačka riječ „spazieren”, kod nas, u žargonu korištena kao „špaciren”, potiče, u stvari, od italijanske riječi „spaciare”, koja označava hodanje za razbibrigu i prosvjećivanje. Noga za nogom, pri čemu treba pustiti mozak na pašu.
A ako neko o ovoj temi želi znati i malo više, evo podatka: Na njemačkom univerzitetu u Kasselu može se čak studirati Nauka o šetnji. Tamošnji predavači, imaju vrlo interesantno ime: „promenadolozi”, bave se problematikom „Konceptualne kategorizacije životne sredine kroz šetnju”, što bi u prevodu značilo „Sređivanje misli kroz šetnju i uticaj okoline na to”.
Drugim riječima, promenadolozi radije šetaju korak po korak sa štapom u ruci, nego što brzo hodaju uz pomoć „nordic walking” štapova.
A prije današnje šetnje, ukoliko vas je na to ponukao ovaj tekst, nije na odmet otići u klozet, sjesti na šolju i kazati: Ako ništa drugo, ovo je barem jedno mirno mjesto, gdje se mozak može odmoriti!?
(izvor:bild)
Priredio: Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba

Komentariši